Duurzame insectenhotels in Vijfheerenlanden

17 juni 2024

Om de biodiversiteit te vergroten worden er de komende periode op verschillende locaties in de gemeente acht duurzame insectenhotels geplaatst.
De eerste is maandag 17 juni 2024 door wethouder Joop van Montfoort en Beheerder Openbare Ruimte Robin Duiker geopend in Vianen naast winkelcentrum Lijnbaan.

Recycling

De insectenhotels zijn met zorg samengesteld door de werkgroep Landgoed Everstein en bestaan voornamelijk uit circulaire materialen. Zo is de stalen behuizing afkomstig van rioolgemalen, de fundering van houten brugliggers en de vulling van oude dakpannen en bomen die noodzakelijk gekapt moesten worden binnen Vijfheerenlanden.

Ecosysteem

Met dit soort initiatieven willen we bijdragen aan de bewustwording dat we goed voor onze omgeving moeten zorgen en de natuur en dieren moeten beschermen. De insectenhotels, die dienen als broedplaatsen voor onder andere bijen en andere belangrijke bestuivers zoals vlinders, worden steeds vaker gezien als een belangrijk onderdeel om het ecosysteem te ondersteunen.

Duurzaam

Wethouder duurzaamheid Joop van Montfoort: “Mijn complimenten aan alle collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt. Het is mooi om te zien dat verschillende initiatieven bij elkaar komen. We hergebruiken materiaal, werken samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zetten ons in voor de biodiversiteit. Dat is wat je wilt bereiken met elkaar!”