Samen tegen menstruatiearmoede

25 juni 2024

Wethouder Shalandra Hitipeuw en raadslid Pascalle van Hemert van D66 slaan de handen ineen tegen menstruatiearmoede. Menstruatiearmoede betekent dat het voor iemand niet mogelijk is om aan menstruatieproducten te komen. Meestal omdat er geen geld voor is. Bij ongeveer 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is er sprake van menstruatiearmoede.

Dit is een groot probleem. Vrouwen en meisjes blijven thuis van school of werk, kunnen niet meedoen in de samenleving. De gemeente Vijfheerenlanden is een gemeente waar iedereen er toe doet, iedereen mee mag doen en iedereen mee moet kunnen doen. Daarom bieden wij in samenwerking met Het Armoedefonds gratis maandverband aan. Dit maandverband is beschikbaar op verschillende locaties in de gemeente.

Shalandra en Pascalle willen er zo voor zorgen dat alle meisjes en vrouwen in de gemeente toegang hebben tot maandverband. Shalandra zegt: "Het is belangrijk dat iedereen maandverband kan krijgen, ook als er thuis weinig geld is." Pascalle voegt toe: "Dit is een kwestie van gelijkheid en waardigheid. Iedereen verdient toegang tot basisproducten zoals maandverband."

Locaties

Heeft u gratis menstruatieproducten nodig? Op de volgende locaties in de gemeente Vijfheerenlanden is gratis maandverband beschikbaar:

  • Weggeefkast Ameide, Aaksterveld 91, op elk moment af te halen
  • Voedselbank Giessenlanden-Zederik Arkel, Vlietskade 7012, aanvragen telefonisch via 06 - 455 527 79. Na aanmelding wordt het maandverband op donderdag samen met het voedselpakket geleverd
  • Weggeefkast Duetzstraat Leerdam, Duetzstraat 2, op elk moment af te halen
  • Vluchtelingenwerk Vijfheerenlanden Leerdam, Industrieweg 16, dinsdag van 10.00 - 12.00 uur en woensdag van 10.00 - 12.00 uur
  • Bibliotheek Leerdam Leerdam, Dokter Reilinghplein 3, binnen de openingstijden
  • Bibliotheek Vianen Vianen, Spekdam 2, binnen de openingstijden
  • Voedselbank Leerdam Leerdam, P.M. van Gentstraat 20, maandag van 9.00 - 12.00 uur en woensdag van 10.00 - 12.00 uur
  • Voedselbank Vianen Vianen, Hofplein 7, donderdag van 10.00 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.00 uur. Inwoners die het voedselpakket ontvangen kunnen bij het afhalen naar maandverband vragen op donderdag
  • Vluchtelingenwerk Vijfheerenlanden Vianen, Grote Geusplein 1, woensdag van 10.00 - 12.00 uur en vrijdag van 10.00 - 12.00 uur

Wilt u graag een steentje bijdragen?

Dat kan! Bent u een inzamelingsactie gestart of heeft u zelf nog wat producten staan die u niet meer gebruikt? Is het doosje stuk maar zijn de producten nog netjes dicht verpakt? Stuur het op naar: Stichting Armoedefonds, Antwoordnummer 10075, 5240 VB Rosmalen.