Ontvangers Vijfheerenlanden Jeugdpenning 2020

Laurens Uppelschoten en Heel Schoonrewoerd Helpt ontvangen 1e Vijfheerenlanden Jeugdpenning

Burgemeester Fröhlich en jeugdwethouder Kamstra–van Dam hebben op donderdag 4 maart 2021 de 1e Vijfheerenlanden Jeugdpenning uitgereikt.

Foto jeugdpenning

Foto: Fotostudio Marks

Laurens Uppelschoten uit Vianen

Uit handen van jeugdwethouder Kamstra–van Dam heeft Laurens Uppelschoten de Vijfheerenlanden Jeugdpenning ontvangen. De uitreiking vond thuis voor de deur bij Laurens plaats, voor Laurens was het een verrassing.

Waarom verdient Laurens de jeugdpenning?

Voor Laurens Uppelschoten is voor anderen klaar staan en hulp bieden de gewoonste zaak van de wereld. Zijn inzet voor de samenleving is breed en divers, waarbij hulpverlening centraal staat. Hij was jeugdlid bij Brandweer Hagestein, is lid van de EHBO-vereniging Vianen, zat bij de Reddingsbrigade van Vianen en zet zich in als leidinggevende voor Scouting Batenstein. Daarnaast spoed hij zich als het nodig is naar reanimaties als burgerhulpverlener voor Hartslagnu.
Laurens doet veel en wil veel. Jaar in jaar uit blijft hij zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Alle verenigingen en organisaties waar hij bij betrokken is zijn positief over zijn betrokkenheid en inzet. Laurens is een inwoner om trots op te zijn!

Heel Schoonrewoerd Helpt

Foto jeugdpenning door fotostudio Marks

Foto: Fotostudio Marks

Uit handen van burgemeester Fröhlich heeft de groep jongeren van ‘Heel Schoonrewoerd Helpt’ de Vijfheerenlanden Jeugdpenning ontvangen. De uitreiking vond plaats in het gemeentehuis in Meerkerk. Eén van de jongeren was door burgemeester Fröhlich uitgenodigd en de rest van de jongeren volgden de uitreiking digitaal. Voor de jongeren was het een verrassing, ze dachten dat ze met de burgemeester in gesprek gingen over corona en wat dat doet met de jeugd in deze tijd.

Waarom verdienen de jongeren van ‘Heel Schoonrewoerd Helpt’ de jeugdpenning?

Aan het begin van de coronacrisis heeft in het voorjaar van 2020 een groepje jongeren in Schoonrewoerd vanuit verschillende kerken het initiatief ‘Heel Schoonrewoerd Helpt’ opgestart. Het is geweldig dat tijdens deze crisis jongeren zelf het initiatief nemen en zich belangeloos inzetten voor mensen die hulp nodig hebben. Daarnaast is het mooi dat de jeugd vanuit de drie verschillende kerken verbinding zoekt en samenwerkt in tijden van nood. Een groep jongeren om trots op te zijn!
Het NPO2 TV-programma “Met Hart en Ziel” heeft ook aandacht besteed aan het initiatief in de uitzending van 26 maart 2020.

Uitreiking

In november 2020 zou de 1e uitreiking van de twee Vijfheerenlanden Jeugdpenningen plaatsvinden. Een feestelijke uitreiking waar de genomineerde jongeren, hun ouders en de personen die hem of haar hebben voorgedragen voor uitgenodigd zouden worden. Een mooi moment om in Vijfheerenlanden onze ‘helden’ in het zonnetje te zetten! Door de coronamaatregelen is het moment van uitreiken voor de jeugdpenning van 2020 al diverse keren uitgesteld. Omdat nog altijd onduidelijk is wanneer een dergelijke uitreiking weer verantwoord is, wilden wethouder Kamstra-van Dam en burgemeester Fröhlich niet langer meer wachten met deze uitreiking. De jeugdpenningen voor 2020 en de certificaten zijn uitgereikt zonder genodigden.

Vijfheerenlanden Jeugdpenning

In de gemeente Vijfheerenlanden vinden we het van groot belang dat kinderen en jongeren gehoord worden. Kinderen en jongeren die zich actief inzetten voor hun medemens zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Daarom wordt jaarlijks (vanaf 2020) de Vijfheerenlanden Jeugdpenning uitgereikt aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 25 jaar. Deze jongeren zijn een voorbeeld voor onze samenleving door zich belangeloos in te zetten voor anderen. Een adviescomité beoordeelt welke kinderen en jongeren in aanmerking komen voor de Jeugdpenning. Het adviescomité van 2020 bestaat uit drie personen, te weten:

  • John van der Velden, gemeenteraadslid en lid Platform JongVHL
  • Donna Geelen, jongerenopbouwwerker Stichting Jeugd-punt
  • Nel van Ziel, coördinator vmbo De Joost in Leerdam

Het adviescomité heeft als taak de aanmeldingen op een onafhankelijke wijze te beoordelen en maakt zijn advies kenbaar aan de burgemeester. Bij het behandelen van de aanvraag let het adviescomité in elk geval op de bijzonderheid van de activiteit, de uitstraling van de verdiensten voor de gemeente Vijfheerenlanden en de voorbeeldfunctie naar anderen. Jaarlijks worden maximaal vijf Vijfheerenlanden Jeugdpenningen uitgereikt.