Openbare oplaadpalen voor elektrische voertuigen

Wilt u een laadpunt voor uw elektrische voertuig in de openbare ruimte? Dan kunt u een Verzoek tot het plaatsen van een publieke laadpaal (Deze link gaat naar een externe website) indienen om een laadpunt in de openbare ruimte te mogen inrichten.

Er wordt dan voor u bekeken of u hiervoor in aanmerking komt en of er een geschikte plek in de buurt is. Als er een geschikte plek is, wordt er een aanvraag bij de gemeente ingediend. De leverancier achter MRA elektrisch regelt verder de afhandeling van de aanvraag samen met de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van MRA elektrisch (Deze link gaat naar een externe website).

De regels waar u dan aan moet voldoen:

  • U heeft geen eigen parkeermogelijkheid om daar een laadvoorziening te maken
  • Er is geen laadpaal binnen een straal van 200 meter in de openbare ruimte die voldoende capaciteit overheeft voor een extra voertuig
  • U woont in de gemeente Vijfheerenlanden.

Alle voorwaarden vindt u op Overheid.nl in de ‘Beleidsregel oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen gemeente Vijfheerenlanden’ (Deze link gaat naar een externe website).

Let op! Speciaal willen wij vermelden dat het niet is toegestaan uw elektrische voertuig op te laden door middel van een elektrische kabel die via de openbare weg in uw woning wordt aangesloten. Dit vanwege de veiligheid van uw medeweggebruiker.

Een oplaadpunt is geen parkeerplek

Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen is geen parkeerplek, maar een oplaadplek. De oplaadplek mag dan ook niet worden gezien als een parkeerplek, terwijl er wel altijd een blauw parkeerbord (met onderschrift) op de plek staat.

Dat kan verwarrend zijn voor de parkeerders. De boete voor het parkeren op een elektrisch oplaadpunt bedraagt € 100,- exclusief € 9,- administratiekosten.
Er is wel een uitzondering: als er een parkeerbord staat met de onderschrift ‘alleen voor elektrische voertuigen’ staat, mag een elektrische voertuig hier wel parkeren zonder opladen.

We kennen drie ‘parkeerborden’ voor elektrische voertuigen:

  • Bord 1 en 2 betekenen hetzelfde: hier mag een elektrische voertuig worden geparkeerd, mits deze aan het opladen is.
  • Bij het derde bord mag een elektrische voertuig worden geparkeerd, zonder de eis dat deze aan het opladen is.

Parkeerborden voor elektrische voertuigen. Met drie verschillende onderborden: een icoontje met een oplaadpaal en een stekker, tekst: alleen voor opladen elektrische voertuigen en tekst: alleen voor elektrische voertuigen

Laadpas

Een laadpas heb je nodig als je je elektrische auto wil opladen bij een publieke laadpaal. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen. Welke laadpas is het beste? En waar let je op bij het kiezen van een laadpas?

Kijk voor meer informatie over laadpassen voor uw elektrische auto op de de pagina Hoe kies je de beste laadpas voor je elektrische auto? op de website van de Consumentenbond (Deze link gaat naar een externe website).