Overlast hout stoken

Hout stoken: wat te doen bij overlast?

Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. In dit stappenplan leest u wat u kunt doen bij overlast.

Waar komt de rook vandaan?

Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Staat het huis dichtbij of verderop?

Zijn er meer buren die last hebben van de rook?

Dan kunt u samen stappen ondernemen.

Overleg met de houtstokers

Misschien zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Check de website van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een externe website) voor nuttige tips.

Houd een (foto)dagboekje bij

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang wanneer u precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal. Schrijf elke dag in het dagboek op of u last hebt, wanneer, waarvan enzovoort. Doe dat een paar weken lang. Dit helpt om erachter te komen wat precies de oorzaak is en dit maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Dingen die u kunt opschrijven:

  • de datum en tijd
  • wat voor weer het is (zwaar bewolkt of juist zonnig, veel of weinig wind, enzovoort)
  • windrichting
  • overlast (ja of nee)
  • soort overlast (rookoverlast, geur, iets anders)
  • waar in huis (of buiten) u de overlast hebt

Check ook de Stookwijzer (Deze link gaat naar een externe website): die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt op dit moment is en of stoken verantwoord is. U kunt ook checken of er een stookalert geldt op de website van het RIVM (Deze link gaat naar een externe website).. Een stookalert geldt bij verwachting van ongunstige weersomstandigheden, zoals windstil weer, of als sprake is van smog door fijnstof.

Praat nog eens met de houtstokende buren

Misschien snappen ze uw probleem nu wel en willen ze rekening met u houden. Zo niet, vraag dan of de wijkagent of Buurtbemiddeling wil bemiddelen.

Komt u er samen, of met wat hulp van Buurtbemiddeling niet uit?

Dan kunt u een melding indienen de bij de Omgevingsdienst regio Utrecht.

Melding doen van geuroverlast (Deze link gaat naar een externe website)

Gemeentes hebben namelijk regels waarmee ze kunnen optreden tegen inwoners die hinderlijke of schadelijke rook, stank, roet of walm verspreiden. Uw dagboek komt daarbij goed van pas. Houd er echter rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. De gemeente zal vragen om bewijzen en houdt rekening met allebei de belangen, van u en de houtstokende buren.

Als u niet tevreden bent over onze gemeente, dan kunt u terecht bij een Juridisch Loket of de Rechtswinkel voor advies en informatie.