Rijbewijs

Maak een afspraak om een rijbewijs aan te vragen. Dat kan vanaf 1 juni 2024 alleen in Vianen. Na vijf werkdagen kunt u deze ophalen.

Online verlengen/ snel nodig

Als u uw rijbewijs snel nodig heeft kunt u uw rijbewijs online verlengen bij de RDW. U kunt het rijbewijs dan na twee werkdagen ophalen in Vianen.

Een categorie toevoegen aan uw rijbewijs of uw rijbewijs verlengen kunt u ook zelf online regelen bij de RDW. Kijk voor meer informatie op onze pagina Rijbewijs online verlengen.

Kosten

Kosten rijbewijs
Soort Kosten 2024
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag rijbewijs € 39,65 (extra)
Omwisselen buitenlands rijbewijs (geen spoed mogelijk) € 51,10

Nodig

Let op!In 2024 verlopen er veel paspoorten of identiteitsbewijzen die 10 jaar geldig waren. Dit betekent dat wij dit jaar veel aanvragen verwachten voor nieuwe reisdocumenten. Inwoners krijgen enkele maanden voor het verlopen van hun paspoort/ id een brief met deze informatie.

Let op!Het gevolg van deze piek is, dat onze agenda voor het aanvragen en uitreiken van nieuwe paspoorten en identiteitsbewijzen, maar ook rijbewijzen vol loopt. Om de wachttijden in deze piekperiode te verkorten en u sneller van dienst te kunnen zijn, bundelen wij alle aanvragen voor rijbewijzen op één locatie. Daarom gaan wij vanaf 1 juni 2024 vijf dagen in de week open op onze locatie in Vianen.

Ophalen

Maak online een afspraak bij de gemeente om uw rijbewijs op te halen. Om een rijbewijs aan te vragen of op te halen moet u altijd zelf aanwezig zijn.

Let op!Let op! Heeft u voor 1 juni 2024 rijbewijs aangevraagd in Leerdam of Meerkerk? Dan moet u dit document ook ophalen op dezelfde locatie als waar de aanvraag is gedaan. Bel voor een afspraak om uw aangevraagde document op te halen naar 088 - 599 7000.

Afspraak maken ophalen rijbewijs (Deze link gaat naar een externe website)

Geldigheid

  • Uw rijbewijs is 10 jaar geldig
  • Vanaf 65 jaar en ouder wordt uw rijbewijs maximaal verlengd tot uw 75e
  • Vanaf 75 jaar is uw rijbewijs maximaal vijf jaar geldig
  • Als u een rijbewijs haalt voor een nieuwe categorie moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Gezondheidsverklaring

In sommige gevallen moet u een gezondheidsverklaring hebben. Bijvoorbeeld als u voor de eerste keer praktijkexamen doet, of als u 75 jaar of ouder bent. U kunt de gezondheidsverklaring online invullen bij het CBR (Deze link gaat naar een externe website). U kunt de gezondheidsverklaring ook aanvragen bij de gemeente.

In sommige gevallen heeft moet u naast een gezondheidsverklaring ook nog gekeurd worden door een arts. Bijvoorbeeld als u een medische aandoening heeft. Zorg dat u dit minstens vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs regelt. Kijk voor meer informatie over een gezondheidsverklaring op CBR.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is kunt u dit melden bij de RDW (Deze link gaat naar een externe website). U heeft uw DigID nodig. Uw rijbewijs is dan meteen ongeldig. U kunt een afspraak maken bij de gemeente om een uw nieuw rijbewijs aan te vragen.

Zónder een geldig identiteitsbewijs (Deze link gaat naar een externe website) kunt u geen nieuw rijbewijs aanvragen. Als óók uw Nederlandse reisdocument is vermist, geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart meteen door. U kunt dit gratis online doen met uw DigiD.

Daarna kunt u online een afspraak maken via onze website, om het nieuwe paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Met dit geldige identiteitsbewijs in uw bezit, kunt u dan een nieuw rijbewijs aanvragen.

Online aangifte vermissing reisdocument (DigiD) (Deze link gaat naar een externe website)

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Rijbewijs voor jongeren

Jongeren mogen vanaf 16,5 beginnen met rijles. Vanaf 17 jaar kunnen zij hun rijbewijs halen en mogen zij onder begeleiding van een coach autorijden. De coach moet zich registreren. Vanaf 18 mogen zij zelfstandig autorijden. Kijk voor meer informatie op 2toDrive.nl (Deze link gaat naar een externe website).