Risico's en rampen
Snelle informatie over een incident of ramp krijgt u via de calamiteitenzender RTV Utrecht, NL Alert en social media. Volg de instructies op van politie, brandweer, hulpdiensten en gemeente via radio, televisie, teletekst, social media of de website crisis.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Als de sirene loeit
Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:
- Ga direct naar binnen
- Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
- Zet radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via Radio M op FM 93.1, RTV Utrecht of de teletekstpagina van RTV Utrecht.
Calamiteitenzender RTV Utrecht en Radio M
Als de sirene gaat, zijn RTV Utrecht (televisie) (Deze link gaat naar een externe website) en Radio M (radio) (Deze link gaat naar een externe website) de officiële calamiteitenzenders in de provincie. Mocht zich een calamiteit voordoen, dan meldt de overheid op deze zender officiële mededelingen en waarschuwingen. Volg eventuele instructies en adviezen op.
Etherfrequentie Radio M Utrecht: FM 93.1
NL-Alert
NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is. En wat u op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. Wilt u zich aanmelden voor NL Alert? Ga dan naar de website van nl-alert (Deze link gaat naar een externe website).
Social media
Tijdens een calamiteit of ramp maken de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente gebruik van social media om u te informeren. Volg hen en ons daarom op Facebook en Twitter. Zo komt u snel aan de meest actuele informatie tijdens een calamiteit of ramp.
- Facebook Veiligheidsregio (Deze link gaat naar een externe website)
- Facebook Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website)
- X Veiligheidsregio Utrecht (Deze link gaat naar een externe website)
- X Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website)
Voorbereiden en voorkomen
Informatie over hoe u zich voorbereidt op noodsituaties en wat te doen in een noodsituatie, leest u op de website Denk Vooruit..
Wat moet u weten over een ongeval met gevaarlijke stoffen leest u op de pagina Gevaarlijke stoffen op de website van de Veiligheidsregio Utrecht (Deze link gaat naar een externe website).
Informatie over een kernongeval kunt u vinden op de pagina Nucleaire crisis of stralingsongeval op de website van Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (Deze link gaat naar een externe website).
Veiligheidsregio
De gemeente Vijfheerenlanden behoort tot de Veiligheidsregio Utrecht. Lees meer op de website Veiligheidsregio Utrecht (Deze link gaat naar een externe website). U vindt daar informatie over de manier van samenwerken van de hulpdiensten. Ook kan u lezen hoe zij proberen een crisis of ramp te voorkomen en zo nodig bestrijden.