Aanpak bruggen Merwedekanaal

De komende jaren werkt de provincie Zuid-Holland, samen met de provincie Utrecht, aan het groot onderhoud van zeven bruggen over het Merwedekanaal. Een aantal van deze bruggen liggen in onze gemeente. Als eerste zijn de Zwaanskuikenburg (tussen Lexmond en Hei- en Boeicop) en de Meerkerksebrug aangepakt. Het onderhoud aan deze bruggen is nu klaar.
De andere bruggen (waaronder de Bazelbrug en de Bolgerijnsebrug) volgen nog.

Het onderhoud

Het onderhoud aan de zeven bruggen is een grote klus. Hinder voor weggebruikers en scheepvaart is helaas niet te voorkomen. Zo zijn de bruggen soms een tijd afgesloten voor het wegverkeer en kunnen schepen de brug over het Merwedekanaal niet passeren. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt, bijvoorbeeld door werkzaamheden gecombineerd uit te voeren. En door omleidingsroutes aan te geven als we een brug moeten afsluiten.

Planning

Het groot onderhoud aan de 7 bruggen is een grote klus waarbij grote delen van de bewegings- en besturingsinstallatie worden vervangen en verbeterd. De bruggen worden geschilderd en de slijtlagen en het asfalt worden vervangen. Dit is eens in de 15 jaar nodig om de bruggen veilig en beschikbaar te houden voor alle gebruikers. Sommige bruggen worden er zelfs uitgehesen om het onderhoud uit te kunnen voeren. De start was in 2023 met de Zwaanskuikenbrug en de Meerkerksebrug (Deze link gaat naar een externe website). De laatste brug is in 2025 aan de beurt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Provincie Zuid-Holland (Deze link gaat naar een externe website). Daar vindt u ook de aanpak en planning voor de andere bruggen over het Merwedekanaal, zoals de Bazelbrug en de Bolgerijensebrug.