Terug naar de pagina dorpswoonvisie Ameide en Tienhoven aan de Lek
Samenvatting dorpsgesprek 13 maart 2025 dorpswoonvisie Ameide en Tienhoven aan de Lek
Dorpsgesprek
Op donderdagavond 13 maart 2025 zijn de resultaten van de gesprekken en de enquête gepresenteerd. Tijdens het dorpsgesprek zijn er stellingen voorgelegd waar de aanwezige inwoners met een groen, geel of rood velletje papier op konden reageren. Naar aanleiding van de stemresultaten werd een plenair gesprek gevoerd om verschillende afwegingen te bespreken.
Resultaten Dwars door Ameide, Tienhoven aan de Lek en sluit en het dorpsgesprek
Reacties op de enquête van Dwars door Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis zijn verzameld via een papieren en online vragenlijst. Deelnemen was mogelijk van 16 januari tot en met 31 januari 2025 en in totaal hebben 552 mensen vragen beantwoordt over de toekomst van Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis.
Op 13 februari 2025 zijn aanvullende gesprekken gevoerd met een aantal verenigingen en (maatschappelijke) organisaties.
Eigenheid
Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis worden gekenmerkt als een dorp dat bestaat uit inwoners met een groot organiserend vermogen. Er wordt veel georganiseerd door de kerken en verenigingen die het dorp rijk is. De saamhorigheid is groot, de inwoners zetten de schouders eronder, en houden van aanpakken. Ze staan voor elkaar klaar. De zelfredzaamheid is groot.
Gebaseerd op de resultaten van de gesprekken en de enquête, kan worden geconstateerd dat er vijf thema’s spelen waar de focus in de dorps(woon)visie op moet liggen.
Het gaat om:
- wonen
- mobiliteit
- voorzieningen
- werken
- vrije tijd
Wonen
Uit de gesprekken komt naar voren dat inwoners zich druk maken of de jeugd nog wel kan wonen in Ameide en/of Tienhoven aan de Lek. Nieuwbouwwoningen worden niet voor een startersbudget gebouwd en bestaande woningen worden nu nog bezet door mensen die ook niet in de gelegenheid zijn om door te stromen naar een levensloopbestendige woning of appartement. Het ontbreekt aan passende betaalbare alternatieven. In de gesprekken wordt de combinatie met de voorzieningen gemaakt die zonder de aanwas van nieuwe bewoners niet kunnen blijven bestaan en daarmee de leefbaarheid van het dorp in gevaar brengen. Ameide is in de regio een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief, het gevolg is dat eigen inwoners minder kans hebben. Hetzelfde geldt voor de sociale huurwoningen die betaalbaar zijn voor jongeren. Hier hebben jongeren concurrentie van woningzoekenden met een langere inschrijftijd en woningzoekenden van buiten de gemeente Vijfheerenlanden. De wens van inwoners is om eerst woningen aan te bieden aan inwoners van Ameide en Tienhoven aan de Lek, dan aan inwoners van gemeente Vijfheerenlanden en dan pas buiten de gemeente.
Daarbij vinden veel inwoners het belangrijk dat nieuwe inwoners van buiten Vijfheerenlanden/Ameide/Tienhoven aan de Lek integreren in het dorp en meedoen, omdat ze bang zijn dat het ten koste gaat van de saamhorigheid en cultuur die er heerst in het dorp.
Daarnaast merken inwoners dat er ook woonfraude plaats vindt, daar mag volgens inwoners meer op gehandhaafd worden. Leegstaande woningen kunnen bijvoorbeeld bewoond worden door jongeren en senioren die graag in Ameide en Tienhoven aan de Lek willen wonen. Er treedt bij deze woningen vaak achterstallig onderhoud op, wat er niet fraai uit ziet.
Zorgen die geuit zijn door inwoners/respondenten/stakeholders:
- eigen inwoners, kinderen en kleinkinderen een toekomst bieden
- eigen inwoners maken geen kans op een woning
- nieuwbouwwoningen worden niet voor een startersbudget gebouwd
- er is niet gebouwd naar de behoefte die er leeft
- in het bestaande woningaanbod vindt geen doorstroming plaats omdat het ontbreekt aan passende betaalbare alternatieven
- het voortbestaan van voorzieningen waardoor de leefbaarheid van je dorp in gevaar komt (zoals is gebeurd in Lexmond)
- woningen op volgorde aanbieden (eerst inwoners van Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis, dan inwoners van gemeente Vijheerenlanden en dan pas inwoners van buiten gemeente Vijfheerenlanden)
- als er kopers van buiten Vijfheerenlanden komen dat zij bij de eigenheid van Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis aanlsuiten
- er heerst woonfraude
- inbreiding in relatie tot groen en mobilteitsdruk in het dorp blijven zien
- bij aanbestedingen werken met puntenstelsel
Tijdens het dorpsgesprek zijn de volgende stellingen over het thema wonen aan bod gekomen:
Stelling: ‘groen in de openbare ruimte behouden, ook als daardoor minder inbreidingsmogelijkheden voor wonen zijn’
Daarop antwoorden 66 met groen (eens) en 15 met rood (oneens)
Stelling: ‘in welke richting lijkt uitbreiding volgens u het meest logisch?’ Deze drie gebieden zijn gebaseerd op de mogelijkheden binnen de omgevingsvisie.
Daarop antwoorden 12 met groen (noordwest) en 34 met rood (zuidwest) en 26 met geel (zuidoost)
Wat betreft de mogelijke uitbreidingslocaties voor woningbouw zijn er veel argumenten voorbij gekomen. De zuidwestelijke ontwikkelrichting ligt het meest voor de hand. Die richting ligt wel wat verder van de voorzieningen af en heeft als nadeel dat het bedrijvengebied ertussen ligt. Wellicht kan uitplaatsing van grotere bedrijven naar de rand deze relatie verbeteren. De zuidoostelijke richting wordt door sommige mensen als niet wenselijk gezien in verband met de nabijheid van de Eendenkooi De Zouwe en natura 2000 gebied. Maar aan de andere kant is het ook een logische richting als het gaat over de structuur van het dorp en de ligging van voorzieningen zoals zorgcentrum Open Vensters en het onderwijs. Aan de noordwestkant zou de bodemgesteldheid beter zijn omdat je daar op zandgrond zit en niet in het veen. Tenslotte werd wel heel duidelijk dat er behoefte is aan een heldere keuze voor een ontwikkelrichting, dus niet ‘overal een beetje’ uitbreiden maar gaan voor één richting. Wat betreft de mogelijke ontwikkellocaties voor woningbouw binnen de kernen kwam de vraag, of alle locaties die nu op de kaart zijn aangeduid een compleet beeld geeft. Of dat er wellicht nog andere plekken aan te geven zijn, waar (her-)ontwikkeling kansrijk zou kunnen zijn? Indien dat het geval zou zijn, dan is het zinvol om ook voor deze locaties een inschatting op te nemen wat de eventuele woningbouwcapaciteit is ter plaatse.
Mobiliteit
Inwoners van Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis zijn afhankelijk van de auto om bij gemeentelijke (bijv. gemeentehuis of regionale (ziekenhuis) voorzieningen te komen. Daarbij is het gebrek aan openbaar vervoer naar zulke voorzieningen een aandachtspunt. De scholieren die naar het voortgezet onderwijs gaan redden zich prima met de fiets en/of het voetpontje. Er zijn veel recreatieve fiets- en wandelroutes aanwezig.
Zorgen die geuit zijn door inwoners/respondenten/stakeholders:
- verbetering verkeersveiligheid voor fietsers en wandelaars op polderwegen;
- openbaar vervoer is zeer beperkt beschikbaar;
- inwoners maken veel gebruik van de auto;
- de aanrijtijd van de ambulance is te lang;
- het pontje is belangrijke langzaamverkeersverbinding;
- er is een wens voor een losliggend fiets- en voetpad langs Lekdijk;
- als er meer gebouwd wordt en het leerlingenaantal van de basisscholen stijgt dat de verkeersonveiligheid in de omgeving van de school zal toenemen.
Tijdens het dorpsgesprek bij het thema mobiliteit was er een hartenkreet om niet alleen te focussen op de wegen buiten de kern, maar zeker ook op de verkeersveiligheid binnen de kern. Op korte termijn worden daar al maatregelen voorbereid door de gemeente. Eveneens werd als kansrijk idee voorgesteld om verkeersstromen van het vrachtverkeer anders in te richten.
Voorzieningen
Het voorzieningenniveau wordt gewaardeerd door de inwoners, zij hopen dat de voorzieningen in de toekomst kunnen voortbestaan om het dorp leefbaar te houden. Voor de bewoners van Open Vensters zijn de basisvoorzieningen lopend prima bereikbaar, voor de regionale voorzieningen zijn er taxi services beschikbaar, hoewel er ook wel gepleit wordt voor betere openbaar vervoersvoorzieningen.
Als het inwonersaantal groeit zal het impact hebben op de scholen en kinderopvang die op dit moment al kampen met ruimtegebrek zowel het gebouw als de buitenruimte. De uitwisseling met MFC Het Spant voor de sportieve activiteiten is zeer handig. Bij thematische lesprogramma’s zoeken de scholen de samenwerking op met de diverse (maatschappelijke) organisaties, verenigingen en ondernemers.
De voetbalvereniging heeft op korte termijn behoefte aan meer velden en op langere termijn een vernieuwde accommodatie.
Werken
Ondernemers vinden het belangrijk dat als er wordt gebouwd, ook bedrijfsruimte (zoals bijvoorbeeld de Tip) wordt gerealiseerd. Het gaat daarbij niet om grote bedrijfshallen maar vooral om bedrijfsruimtes die flexibel in te richten zijn als werkruimte of kantoor. Vooral betaalbaarheid is belangrijk zodat het aantrekkelijk is voor startende ondernemers.
In de zomermaanden komen er veel passanten en toeristen naar Ameide, Tienhoven aan de Lek en Sluis, de oversteek met het pontje is een belangrijk onderdeel van het langzaamverkeersnetwerk. Ook de vakantiegangers die verblijven op Camping de Koekoek zijn belangrijk voor de lokale ondernemers.
Tijdens het dorpsgesprek is de volgende stelling gesteld over het thema werken:
Stelling: ‘bedrijven zoals koninklijke Woudenberg vanwege hun omvang verplaatsen naar een passend bedrijventerrein’ Daarop antwoorden 50 met groen (eens) en 7 met rood (oneens).
Als argumenten werd het verminderen van het vrachtverkeer door de kern en de vrijgekomen gronden inzetten voor woningbouw genoemd. Tegen argumenten waren dat het ook belangrijk is om bedrijvigheid te behouden in het dorp in verband met werkgelegenheid en de leefbaarheid van het dorp. Als optie werd gegeven om de bedrijven te verplaatsen van de kern richting de rand van kern en op die manier een betere verkeersafwikkeling te creëren.
Vrije tijd
Tijdens het dorpsgesprek is de volgende stelling gesteld over het thema vrije tijd:
Stelling: ‘recreatieve bestemmingspunten (zoals het stadhuis, de Loswal, het Rijksstoomgemaal in Sluis) toevoegen voor eigen inwoners’
Daarop antwoorden 33 met groen (eens) en 2 met rood (oneens)
Vrije tijd is een genuanceerd verhaal, waarbij ook een sterk pleidooi gehouden werd om niet alleen de dingen te doen die kleinschalig zijn. Maar ook om te durven kiezen voor ambitieuzere initiatieven die bijvoorbeeld te combineren zijn met verbeteringen aan de infrastructuur (bijvoorbeeld het voorzien van vrijliggende wandel- en fietspaden en openbaar vervoersvoorzieningen om recreanten te stimuleren om niet met de auto te komen). Vanuit de initiatiefgroep recreatie - cultuur - erfgoed werd een petitie overhandigd.
Duurzaamheid
Stelling: ‘is duurzaamheid een van de 6 hoofdthema’s die meegenomen moet worden in de visie?’
Daarop antwoorden 67 met groen (eens) en 3 met rood (oneens)
Tijdens het dorpsgesprek kwam het verzoek om duurzaamheid in de term rentmeesterschap te vervatten.
Los van de thema’s ontstond er ook een breed gedragen pleidooi vanuit zelfredzaamheid om meer ruimte te geven aan een andere rolverhouding tussen gemeente en groepen mensen. Dat zou echt anders moeten in de optiek van velen. In de manier waarop dingen nu uitgevoerd worden herkennen mensen zich niet en het duurt te lang. Er wordt nu een grote urgentie gevoeld.