06-02-2024: Update: Aanpak sluipverkeer Vianen-Lexmond

InformatieLet op! Deze informatie kan verouderd zijn. Kijk voor actuele informatie op onze pagina Aanpak sluipverkeer Vianen-Lexmond.

Om het sluipverkeer tussen Vianen en Lexmond aan te pakken, stelt de gemeente Vijfheerenlanden een aantal inrijverboden in tijdens de avondspits van maandag tot en met vrijdag tussen 15.00-19.00 uur.
Vrijdag 2 februari 2024 zijn er testborden en camera’s geplaatst.
Op 27 maart 2024 worden de bijbehorende inrijverboden geplaatst. Vanaf dat moment start de handhaving en beginnen we zoals aangegeven met waarschuwen. Na deze waarschuwingsperiode riskeer je een boete.

Meer uitleg over deze aanpak staat op onze pagina Aanpak sluipverkeer Vianen-Lexmond.

Planning

In december en januari 2023 hebben wij bewonersavonden gehouden in Ameide, Lexmond en Meerkerk. We hebben veel reacties, in positieve maar ook in negatieve zin ontvangen alsook ook formele bezwaren. De bezwaren worden nu juridisch beoordeeld en beantwoord. Ook worden de beleidsregels aangepast. Zo hebben we het onder andere mogelijk gemaakt dat ieder adres een vrij kenteken kan invoeren. Vanaf 19 februari 2024 bieden we de mogelijkheden om de ontheffing aan te vragen.

Op de zes locaties van de inrijverboden zijn deze week testborden geplaatst. Deze testborden zijn nodig om de camera’s in te stellen. De camera’s fungeren nu als verkeersteller om straks de maatregelen te kunnen evalueren. Op 27 maart 2024 worden de definitieve borden geplaatst. Na een waarschuwingsperiode gaan de inrijverboden in.

Ontheffingen

Wethouder Joop van Montfoort legt uit: “Alle inwoners en ondernemers kunnen een ontheffing voor de inrijverboden aanvragen. Zij krijgen vanaf 19 februari 2024 een brief waarin staat hoe zij een ontheffing aan kunnen vragen. Een ontheffing voor inwoners aanvragen gaat via DigiD en voor ondernemers via eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau twee). Wie nog geen DigiD heeft, adviseren wij dit alvast te regelen. Kijk hiervoor op de website van DigiD (Deze link gaat naar een externe website) of op de website van eHerkenning (Deze link gaat naar een externe website). En voor wie dit moeilijk vindt, gaan we ondersteuning bieden. We komen naar de dorpen toe om uitleg te geven over de ontheffingsaanvraag. Wanneer staat in de brief uitgelegd.”

Hoe werkt het als ik een leaseauto of bedrijfsauto heb?

Als u een leaseauto heeft, dan kunt u een verklaring van de leaseauto toevoegen aan de digitale aanvraag. Werkt u voor een ondernemer buiten Vijfheerenlanden en rijdt u in een bedrijfsauto? Dan kan uw werkgever een verklaring afgeven waarin staat dat u met dat kenteken mag rijden. Deze verklaring voegt u als bijlage bij de aanvraag toe.

Hoe en wanneer gaan we evalueren? Van Montfoort: “We gaan een soort klankbordgroep oprichten om maandelijks in gesprek te gaan over de voortgang van de maatregelen en om deze met elkaar te monitoren. Zo kunnen we gezamenlijk bepalen of de maatregelen werken zoals we vooraf bedacht hebben.”