Toeristenbelasting

Toeristenbelasting is een belasting voor aanbieders van overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, campings, pensions en bed & breakfasts. De opbrengst van de toeristenbelasting gaat naar de algemene middelen van de gemeente. De gemeente betaalt hiermee bijvoorbeeld de extra kosten die worden gemaakt voor voorzieningen voor toeristen.

Voor wie is toeristenbelasting?

U betaalt toeristenbelasting wanneer u een overnachtingsmogelijkheid biedt aan toeristen maar wordt ook geheven aan mensen die zonder toeristische bedoeling in de gemeente overnachten. U kunt deze kosten zelf doorberekenen aan de toeristen door een extra bedrag op te tellen bij het overnachtingstarief. Als u de mogelijkheid tot overnachten gaat aanbieden, kunt u dat aan ons kenbaar maken. Ieder jaar ontvangt u dan een uitnodiging om aangifte te doen.

Hoe doet u de aangifte toeristenbelasting

In december ontvangen alle ondernemers die verblijf binnen de gemeente aanbieden een uitnodiging om aangifte te doen. In deze uitnodiging staat hoe u aangifte kunt doen.

Ik start een B&B, Airbnb, pension, camping of andere gelegenheid tot overnachting. Waar kan ik dit melden?

Voordat u voor de eerste keer gelegenheid biedt tot overnachten, moet u dit bij ons melden.
U kunt ons bellen op werkdagen tussen 09.00-12.30 uur via 088 - 599 7000. U kunt ons ook mailen via belastingen@vijfheerenlanden.nl.

Kosten

Tarieven toeristenbelasting
Soort overnachting Kosten 2024
Verblijf in hotel - per persoon per nacht € 2,25
Verblijf in iets anders dan een hotel - per persoon per nacht € 1,40

Lees voor meer informatie de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2024 (Deze link gaat naar een externe website).