U-flex: Bussen op afroep

Bussen die alleen rijden op afroep, wanneer u dat wilt. Dat is U-Flex, een nieuwe manier van reizen.

In Vijfheerenlanden reden de lijnbelbussen 503 (tussen Leerdam en Lexmond) en 572 (tussen Leerdam en Meerkerk). Belangrijk voor de bereikbaarheid, maar met weinig reizigers per rit waren deze busjes niet bepaald goed gevuld. Dat kan beter, vinden U-OV en de provincie die opdrachtgever is voor het openbaar vervoer. Lijn 503 en 572 worden daarom vervangen door U-flex. Buurtbus 703 (Ameide-Leerdam-Lexmond) blijft vooralsnog de huidige route en dienstregeling rijden.

Wat is U-flex?

U-flex is het nieuwe bussen. Een flexibele OV-service waarbij de bus niet volgens een vaste dienstregeling rijdt, maar op bestelling. U boekt uw bus via de TURNN app (bellen kan ook), gaat naar de bushalte en stapt in. U-flexbussen rijden van halte naar halte, volgens de snelst mogelijke route. Als meerdere reizigers tegelijk dezelfde kant op reizen, zitten zij samen in één bus.
Met U-Flex wordt een alternatief aangeboden, waarbij bussen alleen rijden op de momenten dat er daadwerkelijk vraag is. Alleen wanneer u een rit bestelt, gaat de bus rijden. Dat kan vaker zijn dan 1 of 2 keer per uur, zoals nu nog het geval is met een vaste dienstregeling.

Hoe werkt het?

U kunt tot dertig minuten voor vertrek een rit reserveren via de Turnn-app. De app biedt een actuele reisplanner en laat alle U-Flex haltes zien waar u gebruik van kunt maken. Een rit kunt u ook telefonisch boeken bij de klantenservice (via 0900 - 525 2241). Voor elke rit geldt een vast tarief van € 2,50,- Betalen kan eenvoudig met de OV-chipkaart of door te pinnen bij de chauffeur. Nadat de rit is besteld, krijgt u niet alleen een bevestiging van de boeking maar ook een actueel bericht wanneer de bus u ophaalt bij de U-Flex halte. U herkent de bus aan het beeldmerk ‘U-Flex’. Als er veel ritten worden besteld, kan soms ook een regiotaxi de halte aandoen.

De provincie en U-OV zullen deze nieuwe manier van reizen evalueren. Daarbij wordt gekeken naar de ervaringen van de reizigers, de bezetting van de bussen en hoe het nieuwe concept in de praktijk werkt.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over U-flex naar de website van U-ov (Deze link gaat naar een externe website).

Halteoverzicht U-Flex 903

Prinsengracht, Ameide
Open Vensters, Ameide
Zouwendijk 125, Ameide
Sluis, Ameide
Achthoven, Lexmond
Nieuwe Rijksweg, Lexmond
Bazelbrug, Hoogblokland
Torenstraat, Nieuwland
Dorp, Nieuwland
Weverwijk, Meerkerk
Pannenkoekhuis, Leerbroek
Raadhuisplein, Leerbroek
Camping Ter Leede, Leerdam
Glasmuseum, Leerdam
Station Leerdam (Perron A), Leerdam
Dr. C. Voogdplein, Leerdam
Prinses Marijkestraat, Leerdam
Schaikseweg/Molenlaan, Leerdam
Schaikseweg/Hoogeind, Schoonrewoerd
Huis ter Leede, Leerdam
Dorp, Schoonrewoerd
Kortgerecht Blauwbijl, Schoonrewoerd
Zijderveld
Gemeentehuis, Meerkerk
Blommendaal, Meerkerk
Ooievaarlaan, Leerdam
Huis ter Leede, Leerdam
Recht van ter Leede, Leerdam
Station Leerdam (Perron A), Leerdam
Dr. C. Voogdplein, Leerdam
Prinses Marijkestraat, Leerdam
Lingepolikliniek, Leerdam
De Laak, Lexmond
Lijsterbeslaan, Lexmond
NH Kerk, Lexmond
Burg. Potstraat, Lexmond
Killesteijnstraat, Lexmond
Lijsterbeslaan, Lexmond
NH Kerk, Lexmond
Burg. Potstraat, Lexmond
Killesteijnstraat, Lexmond