Uw huis

Wilt u ook een energiezuiniger huis? Vijfheerenlanden helpt u met ‘Jouw Huis Slimmer’ op weg met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in uw buurt. Bijvoorbeeld over aardgasvrij wonen, isoleren of het plaatsen zonnepanelen. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen graag makkelijk voor u.

Kijk op de website Jouw Huis Slimmer (Deze link gaat naar een externe website) voor alle informatie. Hier kunt u ook zien welke subsidies er op dit moment beschikbaar zijn.

Zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen helpt u mee aan het bestrijden van klimaatverandering. Door uw eigen energie op te wekken bent u minder afhankelijk van energieleveranciers en van veranderende energieprijzen. Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Als u zonnepanelen wilt plaatsen is het belangrijk om te weten of het dak geschikt is. Via de website van Zonatlas (Deze link gaat naar een externe website) kunt u dit testen. Woont u in een monument of een beschermd stadsgezicht? Dan moet u een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit doet u via de website van Omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website).

Groen dak

Past op uw huis een duurzaam dak? Het Servicepunt Duurzame Daken (Deze link gaat naar een externe website) helpt u bij uw keuze. Of u nu uw eigen dak wilt vergroenen of samen met de buren de stap wilt zetten.

Een groen dak is bedekt met planten. Groene daken helpen mee om hemelwater op te vangen, ze dragen bij aan biodiversiteit en ze zorgen voor verkoeling in de zomer. Groene daken zijn daarmee nuttig voor dieren, planten en mensen. Ze zorgen voor een gezonde en prettige leefomgeving.

De Duurzame Huizen Route

Heeft u plannen om te verbouwen? Of wilt u energie besparen in uw woning? Neem dan eens een kijkje bij huiseigenaren die u zijn voorgegaan op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via dit onafhankelijke platform delen huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam bouwen en wonen. Ze vertellen hoe ze hun huis aanpasten met bijvoorbeeld isolatie, een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen.

Ervaar duurzaam wonen van dichtbij

Bekijk voorbeelden van duurzame woningen op de website van Duurzame Huizen Route (Deze link gaat naar een externe website) en komt in contact met een huiseigenaar in de buurt. Hen kunt u om advies vragen. Tijdens de Duurzame Huizen Route stellen huiseigenaren hun woning open voor bezoekers.

Meld uw huis aan

Heeft u ervaring opgedaan met het duurzamer maken van uw huis? Help een ander op weg en meld uw huis aan als voorbeeld op de website van Duurzame Huizenroute (Deze link gaat naar een externe website).