Vianen

Historische binnenstad

Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een historische vestingstad. Haar geschiedenis is op elke straathoek voelbaar. De stad is omgeven door water en groen. Met heerlijke wandel- en fietsroutes in een bijzonder polderlandschap. Geniet ook van de gezellige terrassen aan de Voorstraat. Heeft u geen tijd om alles in één dag te ontdekken? Blijf dan een nachtje slapen bij één van de unieke logeeradresjes in Vianen.

De Lekpoort en Stadhuis

Rondom de binnenstad van Vianen zijn nog grote delen van de middeleeuwse verdedigingswerken te zien: de stadsgracht, de stadsmuren en de Lekpoort. De Lekpoort stamt uit de 15e eeuw. In het torentje zat oorspronkelijk een gevangenis.
Het Stadhuis van Vianen is gebouwd in de 1425. Wist u dat het achterste deel vroeger de kapel van het gasthuis was?

Foto van VianenFoto van Vianen

De Grote Kerk en Brederode grafmonument

De Grote Kerk is gebouwd door het geslacht Van Brederode. Het was bedoeld als gebouw voor de eredienst en moest de grootsheid van hun macht weergeven. De kerk is nu een rijksmonument. Binnen vindt u 1 van de mooiste en zeker bijzonderste praalgraven in Nederland: het graf van Reinoud III van Brederode en zijn vrouw Philippote van der Marck. Dit grafmonument is van omstreeks 1540.

Foto van Kerk in VianenFoto van grafmonument Vianen

Werelderfgoed in de ‘achtertuin van Vianen’

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en ligt in de ‘achtertuin van Vianen’. Het bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is sinds 2021aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Ingenieur Jan Blanken (1755-1838) woonde in Vianen. Hij ontwierp diverse waterwerken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de waaiersluis. Ter herinnering aan deze ingenieur is bij de sluis in Vianen het Jan Blanken Monument opgericht.

Foto van Lek VianenFoto van monument Vianen

Prachtige wandel- en fietstochten

Kom wandelen in en om Vrijstad Vianen, onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. Er is veel keus. Dwaal door de polder, langs de rivier de Lek en door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door de bossen, in de polder Bolgerijen, door het Viaanse Bos en natuurlijk door het historische centrum van de stad. Of maak 1 van de prachtige fietstochten. De route over de Lekdijk naar Fort Everdingen is een aanrader.

Foto van VianenFoto van Vianen

Handig om te weten

Vianen maakt deel uit van de landelijke knooppuntenroute en heeft een Toeristisch Overstap Punt. Parkeer uw auto gratis op een van de 3 ruime parkeerplaatsen en loop in maximaal 5 minuten naar het historische centrum. Lees meer over de Vrijstadroute (Deze link gaat naar een externe website).