Archeologie

Archeologie zijn sporen van menselijke activiteiten uit het verleden die in de bodem zijn achtergebleven. Meestal zijn deze sporen niet meteen zichtbaar maar worden ze pas zichtbaar als je in de grond gaat graven. Vaak gaat het om oude woonsporen.

Zo kun je in de bodem resten terugvinden van boerderijen en ook kun je oude gebruiksvoorwerpen terugvinden zoals potten. Onderzoek naar deze oude sporen kan ons veel vertellen over hoe de mensen vroeger leefden en hoe het landschap er vroeger uitzag.

Sinds 2007 zijn gemeenten verplicht om in de ruimtelijke ontwikkeling rekening te houden met archeologische sporen die in de bodem aanwezig kunnen zijn. Daarvoor hebben gemeenten beleid opgesteld. De gemeente Vijfheerenlanden heeft sinds 2023 een archeologische beleidskaart (Deze link gaat naar een externe website) en een onderzoeksagenda (Deze link gaat naar een externe website).

De archeologische beleidskaart wordt gebruikt om in het bestemmingsplan te bepalen waar wanneer archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Op de archeologische beleidskaart zijn gebieden aangeduid waar de kans bestaat dat tijdens graafwerkzaamheden sporen aangetroffen kunnen worden. De hoogte van de waarden wordt onder andere bepaald door nationale kaarten waarop de bodemopbouw zijn weergegeven, historische kaarten en archeologische vondsten uit het verleden. Maar ook welke gebieden vroeger geschikt waren voor onder andere wonen.

De onderzoeksagenda kan door archeologische onderzoeksbureaus worden gebruikt bij het uitvoeren van hun onderzoeken. In de onderzoeksagenda zijn lokale thema’s benoemd die voor archeologisch onderzoek in de gemeente Vijfheerenlanden relevant kunnen zijn.

Archeologisch onderzoek

Archeologisch onderzoek bestaat uit verschillende stappen. Na iedere stap wordt op basis van de resultaten bepaald of er verder onderzoek moet worden uitgevoerd:

  1. Archeologisch bureauonderzoek
  2. Verkennend booronderzoek
  3. Karterend booronderzoek
  4. Proefsleuvenonderzoek
  5. Opgraving

Sinds 1 juli 2016 moeten bedrijven die archeologische werkzaamheden verrichten beschikken over een certificaat. Op de website van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (Deze link gaat naar een externe website) is te vinden welke bureaus archeologisch onderzoek mogen uitvoeren.