Ir. D.S. Tuijnmanweg Vianen

De gemeente Vijfheerenlanden neemt haar verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen. We zetten in op duurzame opvang en vullen de opgave van 338 plekken in die in het Verdeelbesluit vanuit de Spreidingswet aan de gemeente is toebedeeld.

De gemeente vangt sinds 2023 100 vluchtelingen op in de Lage Biezenweg 1 in Vianen. Eerder werden er in Lexmond 70 vluchtelingen opgevangen (1 november 2022 – 1 maart 2023) en in Kedichem 58 vluchtelingen (februari 2023 – februari 2024). Verdeeld in Meerkerk en Leerdam vangen we nabij de 200 Oekraïense ontheemden op.

Op 17 april 2025 heeft de gemeenteraad besloten om, samen met het COA, in een voormalig kantoorpand gelegen aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 een opvanglocatie te realiseren. Deze locatie zal de eerste twee jaar als noodlocatie in gebruik zijn voor de opvang van 250 vluchtelingen. In deze twee jaar wordt de locatie verbouwd tot een regulier duurzame locatie voor de duur van 15 jaar waarin 338 vluchtelingen worden opgevangen.

Waarom deze locatie?

  • Het voormalig kantoorpand aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 te Vianen is geschikt vanwege de grootte van het pand en de relatief rustige ligging.
  • Het pand staat leeg en werd door de eigenaar te koop aangeboden. Gesprekken met de eigenaar en COA hebben ertoe geleid dat deze locatie geschikt bleek voor duurzame vluchtelingenopvang, waarbij ingezet kan worden op integratie en kansen op het gebied van werkgelegenheid.
  • Tot slot kan deze locatie relatief snel gerealiseerd worden.

Voorzieningen op deze locatie

De gemeente Vijfheerenlanden en het COA zetten in op een duurzame opvanglocatie waar kwaliteit van leven en veiligheid gewaarborgd is. Door de grootte van de locatie, het aantal op te vangen vluchtelingen en duur van de opvang kan op deze locatie een hoog voorzieningenniveau behaald worden waardoor samen met het COA en partners wordt ingezet op taallessen, gezondheidszorg, maatschappelijke begeleiding en werkgelegenheidsprogramma's.

Door te investeren in dit soort eigen faciliteiten en dagbesteding op of nabij de opvanglocatie, zorgt dit voor een betere integratie van vluchtelingen en voorkomt overbelasting van de voorzieningen in de directe omgeving.

In gesprek

Met de omgeving gaan wij in gesprek. Vragen, zorgen of opmerkingen worden besproken in een kerngroep. Deze groep bestaat uit een aantal inwoners en ondernemers. De groep zal regelmatig bij elkaar komen. Zo blijven we met elkaar zoeken naar knelpunten, oplossingen, verduidelijken we zaken die daarom vragen en vinden we kansen voor de toekomst. Want wij willen een veilige plek bieden aan hen die dat nodig hebben, maar staan ook voor een prettige woonomgeving voor onze inwoners en een prettige, veilige en plezierige werkomgeving voor onze ondernemers. U kunt zich voor deze kerngroep aanmelden via asielopgave@vijfheerenlanden.nl.

Mochten er zeer veel aanmeldingen voor de kerngroep zijn, hebben belangstellende inwoners en ondernemers uit de directe omgeving voorrang op belangstellenden die niet uit de omgeving komen.

Proces tot nu toe:

  • Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Hierin staat dat gemeenten verplicht zijn om vluchtelingen op te vangen. 
  • Op 4 juli 2024 heeft de gemeenteraad kaders vastgesteld ten behoeve van asielopvang.
  • Op 20 december 2024 is door de minister het verdeelbesluit bekend gemaakt waarin is aangegeven dat de opgave voor Vijfheerenlanden 338 opvangplekken is.
  • Op 17 april 2025 heeft de gemeenteraad ingestemd met de realisatie van een opvanglocatie aan de Ir. D.S. Tuinmanweg 1d-3-5 in Vianen
  • Op 7 juli 2025 hebben inwoners en ondernemers in de omgeving van de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 een informatiebrief ontvangen. Deze kunt u nalezen in de tijdlijn hieronder
  • Op 7 juli 2025 is er een persbericht door de gemeente uitgestuurd. Deze kunt u nalezen in de tijdlijn hieronder.
  • Op 14 juli 2025 is er een informatieavond in Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d te Vianen voor inwoners en ondernemers.

Persberichten en informatiebrieven

Lees hieronder onze nieuwsberichten en de brieven die aan inwoners (omwonenden) zijn gestuurd.

Informatieavond

Op 14 juli 2025 organiseerde de gemeente een informatieavond op de opvanglocatie aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d te Vianen. Tijdens deze avond werd informatie gedeeld en was er ruimte voor gesprek.

Invulling informatieavond

Tijdens een plenaire sessie onder leiding van een onafhankelijk dagvoorzitter beantwoordden de wethouder Asiel en Migratie en vertegenwoordigers van het COA vooraf ingestuurde vragen. Daarna was er een informatieplein waar belangstellenden vragen konden stellen en in gesprek konden gaan met onder andere het COA en de gemeente.

Vragen en contact

Vragen kunt u altijd stellen via asielopgave@vijfheerenlanden.nl. Lees voordat u ons mailt onze pagina met veel gestelde vragen over de opvanglocatie Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5. Misschien staat hier het antwoord op uw vraag. De veelgestelde vragen pagina wordt wekelijks bijgewerkt.

Er is een relatiemanager waar u terecht kunt met zorgen, vragen en opmerkingen. U kunt contact opnemen via asielopgave@vijfheerenlanden.nl.

Veelgestelde vragen uit Hoef en Haag

Wet- en regelgeving

Hoe borgt de gemeente de geest van de Spreidingswet, namelijk een eerlijke en evenwichtige verdeling om sociale druk en overbelasting te voorkomen?

Op grond van het Verdeelbesluit vanuit de Spreidingswet heeft de gemeente Vijfheerenlanden een opgave van het realiseren van 338 opvangplekken ten opzichte van de 62.554 inwoners die onze gemeente heeft. Dit aantal volgt uit een eerlijke en evenwichtige verdeling vanuit de landelijke en provinciale opgave.

Er zijn andere locaties onderzocht waarbij rekening gehouden is met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Gebleken is dat binnen de kaders van de raad (kleinschalig en verspreid) de volledige opgave niet haalbaar is. Dit door gebrek aan beschikbare en geschikte locaties, de financiële voorwaarden die aan het COA zijn opgelegd en de termijnen uit de Spreidingswet. Door in te zetten op een grote opvanglocatie zal er een hoog voorzieningenniveau gerealiseerd worden, waarmee ingezet wordt op integratie.

Omgeving & participatie

Wat is de toekomstbestendigheid van Hoef en Haag nu er een opvanglocatie op de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 komt?

De opvanglocatie is gelegen op het bedrijventerrein de Hagen in Vianen op afstand van Hoef en Haag. Deze locatie staat los van de verdere ontwikkelingen binnen Hoef en Haag.

Hoe wordt de leefbaarheid in de wijk Hoef en Haag gewaarborgd?

Door de huidige manier van berichtgeving in de Nederlandse media is het logisch dat u zich zorgen maakt over overlast. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat de meeste gemeenten met een opvanglocatie van deze grootte geen overlast van vluchtelingen ervaren.*
Buurtbewoners zijn volgens dit onderzoek meestal positief over de opvanglocatie en hulpvaardig bij vluchtelingen.

De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Er zijn nu geen signalen dat extra beveiliging nodig is. Mocht dit in de toekomst veranderen, wordt hierop geacteerd.

Regelmatig overleg met inwoners en ondernemers blijkt belangrijk om goed zicht te houden op de overlast buiten een opvanglocatie. Al vóór de opening van de opvanglocatie, starten we als gemeente samen met het COA een kerngroepoverleg op met inwoners, ondernemers en betrokken partijen. Zo kan er goed ingespeeld worden op signalen uit de buurt en kunnen vragen en zorgen besproken worden.

* bronnen: rondgang van NU.nl (Deze link gaat naar een externe website) en onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (Deze link gaat naar een externe website).

Zijn lokale voorzieningen zoals scholen, huisartsen, winkels en openbaar vervoer voldoende toegerust voor de extra druk?

Kinderen die mogelijk op de locatie in Vianen worden opgevangen gaan naar school in Utrecht. Zij komen in een schakelklas terecht en worden niet op de plaatselijke bassischolen geplaatst.

Voor wat betreft de huisarts heeft de locatie een eigen gezondheidszorg waardoor er geen extra belasting op de bestaande gezondheidsvoorzieningen zijn.

De bewoners zijn net als inwoners vanuit Vijfheerenlanden vrij om gebruik te maken van de voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer.

Hoe wordt de opvang geïntegreerd in de bestaande infrastructuur - denk aan verkeer, zorg, onderwijs en sociale voorzieningen - zonder dat dit ten koste gaat van bewoners?

De gemeente Vijfheerenlanden en het COA zetten in op een duurzame opvanglocatie waar kwaliteit van leven en veiligheid gewaarborgd is. Door de grootte van de locatie, het aantal op te vangen vluchtelingen en duur van de opvang kan een hoog voorzieningenniveau behaald worden. Samen met het COA wordt ingezet op taallessen, gezondheidszorg, maatschappelijke begeleiding en werkgelegenheidsprogramma's.

Wat kunnen de gevolgen zijn op de gemiddelde woning-/vastgoedwaarde in de omringende gebieden, is dat onderzocht en worden deze resultaten gedeeld. Indien hier een duidelijk negatieve impact plaatsvindt, worden omwonenden en werkgevers in de directe omgeving gecompenseerd en zo ja vanuit welk orgaan?

Onderzoek wijst uit dat dit bij opvanglocaties erg meevalt, zeker waar de locatie van tijdelijke aard is. Als de gewenning er bij inwoners is, is de invloed vaak nihil.

Mocht u het vermoeden hebben dat in uw geval uw huis minder waard wordt, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Als uit de beoordeling blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de waardevermindering.
U leest hier meer over op onze pagina Planschade of nadeelcompensatie aanvragen.

Wat wordt er gedaan om wederzijds begrip en contact te stimuleren tussen asielzoekers en buurtbewoners?

Gezien de ligging van de opvanglocatie, Ir. D.S. Tuijnmanweg 1b-3-5 in Vianen, en de kenmerken van de op redelijke afstand omliggende woonomgeving is een sterke inzet op sociaal beheer en integratie essentieel. Wanneer een opvanglocatie zich niet direct in een woonwijk bevindt, bestaat namelijk het risico dat vluchtelingen onvoldoende aansluiting vinden bij het dagelijkse leven. Dit kan leiden tot isolatie en verminderde integratiekansen. Om dit te voorkomen, zetten de gemeente en het COA optimaal in op maatregelen zoals taallessen, gemeenschapsactiviteiten en werkervaringsprojecten.

Integratie

Hoe worden onderwijs- en opvangbehoeften opgevangen? Welke rol speelt Hoef en Haag daarin?

Kinderen die mogelijk op de locatie in Vianen worden opgevangen gaan naar school in Utrecht. Zij komen in een schakelklas terecht en worden niet op de plaatselijke bassischolen geplaatst.

Wat zijn de consequenties voor de huidige onderbezetting van het lagere onderwijssysteem in Hagestein/Hoef en Haag?

Er zijn geen consequenties voor het lager onderwijs in Hagestein / Hoef en Haag. Kinderen in de basisschoolleeftijd zullen naar een schakelklas in Utrecht gaan en niet op de plaatselijke basisscholen geplaatst worden.

Veiligheid

Hoe wordt de veiligheid in en rondom Hoef en Haag geborgd, ook in de avond en nachtelijke uren?

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur is er locatiemanagement aanwezig voor de dagelijkse aansturing en begeleiding op de locatie. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging. Dit om de opvang voor zowel de omwonenden en omliggende partijen als vluchtelingen goed en veilig te laten verlopen. De locatie is vanaf de opening 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken. Deze gegevens worden uiteraard gedeeld zodra de locatie opent.

Wordt er extra inzet voorzien van politie, BOA’s en sociaal toezicht rond Hoef en Haag?

Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan. Er zijn nu geen signalen dat extra inzet nodig is. Mocht dit in de toekomst veranderen, wordt hierop geacteerd.

Kan de gemeente garanderen dat de veiligheid, leefbaarheid en woningwaarde in Hoef en Haag niet verder onder druk komen te staan?

Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie en zorgt voor goede begeleiding van de bewoners. De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak.

Voor wat betreft de woningwaarde kunnen we de volgende reactie geven.

  • Onderzoek wijst uit dat dit bij opvanglocaties erg meevalt, zeker waar de locatie van tijdelijke aard is. Als de gewenning er bij inwoners is, is de invloed vaak nihil.
  • Mocht u het vermoeden hebben dat in uw geval uw huis minder waard wordt, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Als uit de beoordeling blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de waardevermindering.
  • U leest hier meer over op onze pagina Planschade of nadeelcompensatie aanvragen.

Kan de gemeente garanderen dat overlast of onveiligheidsgevoelens worden beperkt, gezien het feit dat bewoners van een AZC vrij zijn om zich te verplaatsen door de wijk en gemeente?

Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie en zorgt voor goede begeleiding van de bewoners. De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Ervaart u overlast of gevoelens van onveiligheid? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente. Deze gegevens worden bij de opening van het pand met u gedeeld.

Welke maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de buurtbewoners - met name jonge gezinnen en kinderen - te waarborgen?

De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Er zijn nu geen signalen dat extra beveiliging nodig is. Mocht dit in de toekomst veranderen, wordt hierop geacteerd.

Wat wordt er gedaan aan de verkeersveiligheid rondom het industrieterrein en Hoef en Haag? Er komen een hoop bewoners bij, nu is er geen deugdelijk voetpad tussen de aansluiting van het industriegebied en Hoef en Haag.

Bedankt voor dit aandachtspunt. Wij nemen dit mee in de verdere ontwikkeling van de locatie.

Locatiekeuze

Is deze omvang - 338 personen op één locatie - in uw ogen evenwichtig, gezien de schaal van Hoef en Haag?

De opvanglocatie is gelegen op het bedrijventerrein de Hagen in Vianen op afstand van Hoef en Haag.

Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen de opvang van vluchtelingen en de leefbaarheid in de omliggende gemeenschap. Het aantal van 338 vluchtelingen op één locatie kan als omvangrijk worden gezien, zeker in verhouding tot een kleiner naastgelegen dorp. Met duidelijke communicatie, goede voorzieningen en samenwerking tussen de opvanglocatie en de gemeenschap binnen de Hagen en Hoef en Haag kan dit een kans bieden voor wederzijds begrip en integratie.

Op basis van welke berekening of norm is deze locatie gekozen en deze hoeveelheid vastgesteld?

Op het moment dat de locatie als beschikbaar kon worden aangemerkt heeft het COA de de geschiktheid voor deze locatie onderzocht. Daaruit is gebleken dat de locatie voldoet aan voorwaarden die vanuit het COA zijn gesteld waardoor de locatie als geschikt is aangemerkt. Vanuit dat perspectief, beschikbaar en geschikt is de locatie aan de gemeenteraad voorgelegd voor besluitvorming.
Het aantal vluchtelingen volgt uit het verdeelbesluit vanuit de Spreidingswet.

Waarom is eerdere bezwaar en bezorgdheid vanuit bewoners en dorpsvereniging van Hoef en Haag niet meegenomen in de besluitvorming?

We houden, zoals in de raad is vastgesteld, vast aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken. De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Hoe verhoudt deze opvangcapaciteit zich tot het inwoneraantal van omliggende wijken, met name Hoef en Haag?

De opvanglocatie is gelegen op het bedrijventerrein de Hagen in Vianen op afstand van Hoef en Haag.

Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen de opvang van vluchtelingen en de leefbaarheid in de omliggende gemeenschap. Het aantal van 338 vluchtelingen op één locatie kan als omvangrijk worden gezien, zeker in verhouding tot een kleiner naastgelegen dorp. Met duidelijke communicatie, goede voorzieningen en samenwerking tussen de opvanglocatie en de gemeenschap binnen de Hagen en Hoef en Haag kan dit een kans bieden voor wederzijds begrip en integratie.

Wat is de juridische status van de bewoners van de opvanglocatie?

De status van vluchtelingen die in een opvanglocatie worden opgevangen, kan verschillen afhankelijk van hun individuele situatie en de fase van hun asielprocedure. De vluchtelingen in de opvanglocatie aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg zitten in een asielprocedure of hebben al een verblijfsstatus ontvangen.

Worden er aanvullende middelen vrijgemaakt voor toezicht, buurtinitiatieven of compensatie aan bewoners en verenigingen in het gebied?

Ja, op 17 april 2025 is er een amendement aangenomen en maakt onderdeel uit van de besluitpunten.

‘Een bestemmingsreserve op te richten specifiek voor de invulling van de asielopgave, om kansen tot het vergroten van de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie aan de Tuijnmanweg, alsook de directe omgeving te kunnen verzilveren. De financieel surplus die volgt uit een eventueel te ontvangen vergoeding van het Ministerie/COA op te nemen binnen deze bestemmingsreserve'.’

Zijn er voorbeelden van vergelijkbare locaties waaruit blijkt dat dit model succesvol en veilig is gebleken?

Ervaring leert dat er vanuit de omgeving van een beoogde opvanglocatie in beginsel veel weerstand was. Dit kwam hoofdzakelijk voort uit onwetendheid en angst. De weerstand nam zowel in Kedichem, Lexmond als in Vianen snel af toen de vluchtelingen eenmaal gehuisvest werden en men daadwerkelijk ervoer dat er weinig tot geen overlast was. Vluchtelingen werden in de samenleving opgenomen. De kerngroep overleggen werden als erg prettig ervaren, daar er een luisterend oor was en er daadwerkelijk met zorgen iets gedaan werd.
Van de locatie aan de Lage Biezenweg 1, waar 100 vluchtelingen worden opgevangen, wordt geen overlast door de buurt ervaren. Daarnaast is deze locatie de locatie met het hoogst aantal werkende vluchtelingen in heel Nederland.

Een ander mooi voorbeeld is het project Einstein in Utrecht, waar vluchtelingen midden in een woonwijk wonen. Ook inwoners uit de buurt komen naar de locatie toe voor bijvoorbeeld een taalcursus of om samen te eten.

Beheer en Organisatie

Welk type begeleiding wordt er aan bewoners van de opvanglocatie geboden?

Medewerkers van het COA begeleiden de vluchtelingen tijdens hun verblijf in deze locatie. Er is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Het COA zet optimaal in op taallessen, gemeenschapsactiviteiten en werkervaringsprojecten.

Wat zijn de kosten van deze opvanglocatie, wie betaalt deze, en zijn er financiële tegemoetkomingen voor de gemeente, directe omgeving en/of bewoners?

  • De opvanglocatie is kostenneutraal voor onze gemeente.
  • De financiering van asielopvang in Nederland wordt voornamelijk geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is financieel verantwoordelijk voor het pand en de exploitatie van de opvanglocatie.
  • De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen.

Wat is de samenstelling van de bewoners?

Het is op voorhand lastig te voorspellen hoe de samenstelling van de groep vluchtelingen eruit komt te zien. Dit komt door meerdere factoren, waaronder internationale ontwikkelingen, toewijzing en spreiding in Nederland.

Waar komen de personen vandaan?

Vluchtelingen die in nieuwe opvanglocaties in Nederland worden opgevangen komen uit verschillende landen en situaties. In 2025 gaat het vooral om vluchtelingen uit conflictgebieden.

Betrokkenheid en Hulp

Zijn er ook verwachtingen vanuit VHL naar de bewoners toe van omliggende woonwijken, zoals vrijwilligerswerk, taalcursussen of integratieactiviteiten?

Vanuit de gemeente Vijfheerenlanden zijn er geen formele verwachtingen richting bewoners van omliggende woonwijken als het gaat om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het aanbieden van taalcursussen.

Wel hopen we op betrokkenheid. We waarderen het enorm als inwoners zich willen inzetten voor de opvanglocatie(s). Dit kan op allerlei manieren, zoals het organiseren van activiteiten of het worden van een taalmaatje. Heeft u interesse om als vrijwilliger bij te dragen? Dan kunt u contact opnemen met het COA via fmmzvianen@coa.nl.

De enige duidelijke verwachting die de gemeente wél heeft, is dat we met respect met elkaar omgaan. Een veilige en prettige leefomgeving begint bij wederzijds begrip en respect.

Algemene veelgestelde vragen: Wet- en Regelgeving

Wat is de Spreidingswet?

De Spreidingswet is een wet die gemeenten verplicht om vluchtelingen op te vangen. Het doel is om voldoende opvangplekken te creëren die beter verdeeld zijn over heel Nederland. De Spreidingswet is op 1 februari 2024 in werking getreden.

Wat betekent de Spreidingswet voor de gemeente Vijfheerenlanden?

De gemeente Vijfheerenlanden moet 338 vluchtelingen opvangen voor 1 juli 2025. Dit aantal is vastgesteld in het Verdeelbesluit op 20 december 2024 door de voormalig minister van Asiel en Migratie, Faber.

Hoeveel vluchtelingen worden momenteel opgevangen in Vijfheerenlanden?

Momenteel worden 100 vluchtelingen opgevangen in de locatie Lage Biezenweg in Vianen. Volgens het Verdeelbesluit moet de gemeente Vijfheerenlanden nog 238 plekken realiseren.

Wat gebeurt er als de gemeente de doelstelling voor 1 juli 2025 niet haalt?

Het is nog niet bekend welke sancties er volgen als de gemeente het niet haalt. Het risico bestaat dat het Rijk/provincie plekken gaat aanwijzen.

Wat gebeurt er als de Spreidingswet stopt?

De gemeente Vijfheerenlanden blijft humane opvang bieden aan mensen die dit nodig hebben, ook als de Spreidingswet stopt.

Kan er een officieel bezwaar gemaakt worden tegen de plannen?

U kunt bezwaar indienen tegen mogelijke toekomstige vergunningen. Binnen zes weken na de datum van verzending van een besluit op een vergunning kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Krijgt de gemeente een financiële vergoeding of subsidie van het Rijk of COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers)? Zo ja, hoeveel?

  • De opvanglocatie is kostenneutraal voor onze gemeente.
  • De financiering van asielopvang in Nederland wordt voornamelijk geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is financieel verantwoordelijk voor het pand en de exploitatie van de opvanglocatie.
  • De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen. Nog niet bekend is hoeveel deze vergoeding zal zijn.

Algemene veelgestelde vragen: Locatiekeuze

Een aantal jaar geleden is er besloten vluchtelingenopvang te verdelen over de kernen. Waarom komt er nu toch een grote opvanglocatie dicht bij een woonwijk met kinderen?

Er zijn andere locaties onderzocht waarbij rekening gehouden is met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Gebleken is dat binnen de kaders van de raad (kleinschalig en verspreid) de volledige opgave niet haalbaar is. Dit door gebrek aan beschikbare en geschikte locaties, de financiële voorwaarden die aan het COA zijn opgelegd en de termijnen uit de Spreidingswet. Door in te zetten op een grote opvanglocatie zal er een hoog voorzieningenniveau gerealiseerd worden, waarmee ingezet wordt op integratie.

Hoe ziet de samenstelling van de groep er uit?

Het is op voorhand lastig te voorspellen hoe de samenstelling van de groep vluchtelingen eruit komt te zien. Dit komt door meerdere factoren, waaronder internationale ontwikkelingen, toewijzing en spreiding in Nederland.

Wat is de status van de vluchtelingen die in de opvanglocatie worden opgevangen?

De status van vluchtelingen die in een opvanglocatie worden opgevangen, kan verschillen afhankelijk van hun individuele situatie en de fase van hun asielprocedure. De vluchtelingen in de opvanglocatie aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg zitten in een asielprocedure of hebben al een verblijfsstatus ontvangen.

Hoe worden nieuwe opvanglocatie(s) gekozen?

De gemeente onderzoekt samen met het COA meerdere mogelijke opvangplekken verspreid over de kernen. Hiervoor heeft de gemeenteraad kaders vastgesteld. Echter zijn wij afhankelijk van de beschikbare en geschikte locaties.

Wat maakt de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 in Vianen geschikt als opvanglocatie?

Het pand Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 in Vianen kan mogelijk eind 2025 als noodopvang in gebruik genomen worden. De binnen de Spreidingswet voorgeschreven datum van 1 juli 2025 hebben we niet gehaald, maar we hadden als gemeente op dat moment wel een concreet plan wat uiteindelijk resulteert in een duurzame opvang voor de duur van 15 jaar. De locatie biedt voor de reguliere duurzame opvang ruimte aan 338 vluchtelingen, waarmee we direct voldoen aan de opgave die volgt uit het Verdeelbesluit vanuit de Spreidingswet.

Wat is de meerwaarde van de opvanglocatie?

Een vluchtelingenopvang kan bijdragen aan de lokale economie doordat vluchtelingen op termijn mee kunnen werken in sectoren met personeelstekorten. Gemeenten ontvangen vaak extra financiële middelen van de overheid, wat ook ten goede kan komen aan lokale voorzieningen. Lokale bewoners raken vaak meer betrokken via vrijwilligerswerk en sociale projecten, wat de gemeenschapszin versterkt. Zo ontstaat er op lange termijn een wederzijdse verrijking tussen vluchtelingen en de gemeenschap.

Zijn er nog andere locaties overwogen en waarom zijn deze afgevallen?

Ja, er zijn andere locaties onderzocht waarbij rekening gehouden is met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Gebleken is dat binnen de kaders van de raad (kleinschalig en verspreid) de volledige opgave niet haalbaar is. Dit door gebrek aan beschikbare en geschikte locaties, de financiële voorwaarden die aan het COA zijn opgelegd en de termijnen uit de Spreidingswet. Onder andere in Leerdam zijn er locaties onderzocht, maar bleken deze locaties niet geschikt.

De locatie Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 in Vianen maakt het mogelijk om binnen de kaders die de Spreidingswet voorschrijft de opgave in te vullen.

Wat gebeurt er met de opvanglocatie aan de Lage Biezenweg 1 in Vianen?

Wanneer de werkzaamheden aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 in Vianen volledig gereed zijn (na ongeveer 2 jaar) wordt de opvang getransformeerd van noodopvang naar reguliere duurzame opvang. Het pand is dan gereed om 338 vluchtelingen op te vangen. De bewoners van de Lage Biezenweg 1 in Vianen zullen dan gefaseerd verhuizen naar de Ir. D.S. Tuijnmanweg. Uiteindelijk sluit de Lage Biezenweg 1 in Vianen wellicht eerder dan de beoogde sluitingsdatum als opvanglocatie.

Wat gebeurt er met de vluchtelingen op de Lage Biezenweg?

Op de lange termijn zullen de plekken die nu in de Lage Biezenweg beschikbaar zijn, verhuizen naar nieuwe opvanglocatie(s).

Waarom wordt de opvanglocatie voor zoveel jaar neergezet?

De gemeente Vijfheerenlanden en het COA zetten in op een duurzame opvanglocatie waar kwaliteit van leven en veiligheid gewaarborgd is. Door de grootte van de locatie, het aantal op te vangen vluchtelingen en duur van de opvang kan een hoog voorzieningenniveau behaald worden. Samen met het COA wordt ingezet op taallessen, gezondheidszorg, maatschappelijke begeleiding en werkgelegenheidsprogramma's.

Hoe wonen vluchtelingen in de opvang?

De opvang van vluchtelingen in een duurzame locatie is vrij sober, zeker vergeleken met een Nederlandse woning. In azc’s is het gebruikelijk dat meerdere gezinnen of personen bij elkaar wonen in een unit van ongeveer 80 vierkante meter. Ze delen een woonkamer, keuken en badkamer. De kamers zijn voorzien van noodzakelijke inrichting zoals bedden, tafels en stoelen.

Waarom wordt er niet gekozen voor meer kleinschaliger opvanglocaties?

Om kleinschalige opvanglocaties te realiseren binnen de opgaven die de gemeente Vijfheerenlanden binnen de Spreidingswet heeft, namelijk het opvangen van 338 vluchtelingen, zijn erg veel locaties nodig. Het aantal beschikbare en geschikte locaties zijn niet beschikbaar binnen de kernen in de gemeente Vijfheerenlanden.

Hoe transparant is het besluitvormingsproces verlopen?

We hebben, zoals vorig jaar op 4 juli 2024 in de raad is vastgesteld, vastgehouden aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. De eerste kerngroep staat gepland voor 16 juli 2025. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken.

De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

In hoeverre zijn omwonenden en de gemeenteraad betrokken of geconsulteerd?

De gemeenteraad is meegenomen in het proces wat uiteindelijk tot een raadsbesluit heeft geleid op 17 april 2025. Afgelopen maandag 7 juli 2025 is het besluit aan omwonenden bekendgemaakt.

Is de bestemming van het terrein geschikt voor dit gebruik? Is de omgevingsvergunning ter beschikking van de Ir. D.S. Tuijnmanweg? Of dient dit verlopen via een Wob verzoek?

Er zal een ontheffing benodigd zijn om tot vergunningverlening over te kunnen gaan. Wanneer de aanvraag wordt ingediend verschijnt hiervan een melding op overheid.nl. De aanvraag kan op verzoek worden ingezien.

Bevat de omgevingsvergunning ook milieucalculaties?

Milieuaspecten zijn onderdeel van de toetsing om tot een uiteindelijke vergunning te komen en maken onderdeel uit van de aanvraag omgevingsvergunning.

Wordt er afgeweken van het bestemmingsplan?

Er zal een ontheffing benodigd zijn om tot vergunningverlening over te kunnen gaan.

Wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor gemeentelijke voorzieningen of infrastructuur vanwege de komst van een AZC?

  • De opvanglocatie is kostenneutraal voor onze gemeente.
  • De financiering van asielopvang in Nederland wordt voornamelijk geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is financieel verantwoordelijk voor het pand en de exploitatie van de opvanglocatie.
  • De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen.

Zijn er politieke of bestuurlijke voordelen voor de gemeente of het college bij medewerking aan deze opvang?

De gemeente Vijfheerenlanden is wettelijk verplicht om 338 vluchtelingen opvangen voor 1 juli 2025. Dit aantal is vanuit de Spreidingswet vastgesteld in het Verdeelbesluit op 20 december 2024 door de voormalig minister van Asiel en Migratie, Faber.

De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen.

Wordt medewerking beloond met voorrang bij andere projecten (bijvoorbeeld woningbouw, infrastructuur of subsidies)?

De gemeente Vijfheerenlanden is wettelijk verplicht om 338 vluchtelingen opvangen voor 1 juli 2025 en staat los van andere projecten.

Waarom is er niet gekozen voor kleinere opvanglocaties in plaats van 338 vluchtelingen op een locatie?

Er zijn andere locaties onderzocht waarbij rekening gehouden is met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Gebleken is dat binnen de kaders van de raad (kleinschalig en verspreid) de volledige opgave niet haalbaar is. Dit door gebrek aan beschikbare en geschikte locaties, de financiële voorwaarden die aan het COA zijn opgelegd en de termijnen uit de Spreidingswet. Door in te zetten op een grote opvanglocatie zal er een hoog voorzieningenniveau gerealiseerd worden, waarmee ingezet wordt op integratie.

Gaan de 100 wonende vluchtelingen van de Lage Biezenweg 1 gelijk over naar de nieuwe opvanglocatie?

De inwoners van de Lage Biezenweg 1 verblijven daar nog minimaal de komende twee jaar. Het COA gaat het pand op de Ir. D.S. Tuijnmanweg de komende twee jaar verbouwen. Als de verbouwing klaar is, is het pand gereed voor 338 vluchtelingen en zullen de bewoners van de Lage Biezenweg 1 verhuizen naar deze nieuwe locatie.

Zit er ook een opvanglocatie op de Uithoflaan 4? Deze locatie wordt niet benoemd.

Op de Uithoflaan 4 is geen opvanglocatie aanwezig. Echter is aan de overzijde van deze locatie, aan de Monnikendreef 4 te Vianen vorig jaar een vergunning verleend voor de realisatie van 24 flexwoningen die bedoeld zijn voor starters en statushouders.

Welke criteria zijn gehanteerd bij de keuze voor deze specifieke locatie, en waarom is niet gekozen voor een alternatieve locatie verder van woonwijken?

Er zijn andere locaties onderzocht waarbij rekening gehouden is met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Gebleken is dat binnen de kaders van de raad (kleinschalig en verspreid) de volledige opgave niet haalbaar is. Dit door gebrek aan beschikbare en geschikte locaties, de financiële voorwaarden die aan het COA zijn opgelegd en de termijnen uit de Spreidingswet. Door in te zetten op een grote opvanglocatie zal er een hoog voorzieningenniveau gerealiseerd worden, waarmee ingezet wordt op integratie. De gemeente Vijfheerenlanden staat voor humane opvang. Onder humane opvang verstaan we ook dat vluchtelingen voor zichzelf kunnen zorgen, toegang hebben tot openbaar vervoer en mogelijk naar werk kunnen. Dit is niet mogelijk als ze ver weg van voorzieningen gehuisvest worden.

Hoeveel opvangplekken zijn er landelijk nog beschikbaar?

Tot 1 juli 2025 zijn er in totaal 74.500 opvangplekken gerealiseerd of toegezegd door gemeenten in het kader van de Spreidingswet. Dat is ongeveer driekwart van de landelijke opgave van 101.500 plekken die uiteindelijk werd vastgesteld (iets hoger dan de oorspronkelijke 96.000). Een nieuwe prognose zal later dit jaar volgen.

Is het eerlijk om 338 personen in één gemeenschap te concentreren?

Juist bij deze locatie van dit formaat heeft het COA voldoende middelen beschikbaar om te voorzien in beheerders, sociale begeleiding, onderwijsfaciliteiten, recreatieruimtes voor dagbesteding en andere essentiële faciliteiten. Door deze schaalgrootte, wordt de opvang kostenefficiënter en heeft het COA voldoende middelen voor een kwalitatief goede opvang. Dit zorgt ervoor dat de gemeente en het COA een stabiele opvang kunnen realiseren. Daarmee wordt voldaan aan de wettelijke opgave op een financieel verantwoorde wijze, zonder dat de kwaliteit van opvang en voorzieningen in het gedrang komt.

Zijn er voorbeelden van vergelijkbare locaties waaruit blijkt dat dit model succesvol en veilig is gebleken?

Ervaring leert dat er vanuit de omgeving van een beoogde opvanglocatie in beginsel veel weerstand was. Dit kwam hoofdzakelijk voort uit onwetendheid en angst. De weerstand nam zowel in Kedichem, Lexmond als in Vianen snel af toen de vluchtelingen eenmaal gehuisvest werden en men daadwerkelijk ervoer dat er weinig tot geen overlast was. Vluchtelingen werden in de samenleving opgenomen. De kerngroep overleggen werden als erg prettig ervaren, daar er een luisterend oor was en er daadwerkelijk met zorgen iets gedaan werd.

Van de locatie aan de Lage Biezenweg 1, waar 100 vluchtelingen worden opgevangen, wordt geen overlast door de buurt ervaren. Daarnaast is deze locatie de locatie met het hoogst aantal werkende vluchtelingen in heel Nederland.

Een ander mooi voorbeeld is het project Einstein in Utrecht, waar vluchtelingen midden in een woonwijk wonen. Ook inwoners uit de buurt komen naar de locatie toe voor bijvoorbeeld een taalcursus of om samen te eten.

Algemene veelgestelde vragen: Veiligheid

Hoe zit het met veiligheid?

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur is er locatiemanagement aanwezig voor de dagelijkse aansturing en begeleiding op de locatie. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging. Dit om de opvang voor zowel de omwonenden en omliggende partijen als vluchtelingen goed en veilig te laten verlopen. De locatie is vanaf de opening 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken. Deze gegevens worden uiteraard gedeeld zodra de locatie opent.

Hoe wordt sociale overlast voorkomen?

Door de huidige manier van berichtgeving in de Nederlandse media is het logisch dat u zich zorgen maakt over overlast. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat de meeste gemeenten met een opvanglocatie van deze grootte geen overlast van vluchtelingen ervaren.* Buurtbewoners zijn volgens dit onderzoek meestal positief over de opvanglocatie en hulpvaardig bij vluchtelingen.

Mocht er wel sprake zijn van overlast dan is de aanpak hiervan een gezamenlijke aanpak met gemeente, het COA, politie en indien nodig het Rijk. Er zijn landelijke en lokale maatregelen (Deze link gaat naar een externe website) en een aanpak van overlast op de opvanglocaties (Deze link gaat naar een externe website). Voor dat laatste is het COA verantwoordelijk. De maatregelen die worden getroffen variëren van een correctiegesprek tot plaatsing in een speciale handhavings- en toezichtlocatie. Als er buiten de opvanglocatie incidenten spelen waar bewoners van de locatie bij betrokken zijn, is er contact tussen het COA en de gemeente, politie of het Openbaar Ministerie.

Regelmatig overleg met inwoners en ondernemers blijkt belangrijk om goed zicht te houden op de overlast buiten een opvanglocatie. Al vóór de opening van de opvanglocatie, starten we als gemeente samen met het COA een kerngroepoverleg op met inwoners, ondernemers en betrokken partijen. Zo kan er goed ingespeeld worden op signalen uit de buurt en kunnen vragen en zorgen besproken worden.
* bronnen: rondgang van NU.nl (Deze link gaat naar een externe website) en onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (Deze link gaat naar een externe website).

Wie is verantwoordelijk voor de opvang?

Het COA en de gemeente is verantwoordelijk voor de vluchtelingen die naar deze opvanglocatie komen en hier verblijven. Medewerkers van het COA begeleiden de vluchtelingen tijdens hun verblijf in deze locatie. Er is 24 uur per dag beveiliging aanwezig.

Welke maatregelen worden genomen om de opvang goed te beheren?

Er worden verschillende maatregelen genomen om de opvang goed te beheren, zoals strikte huisregels, dagbesteding, onderwijs, veiligheid en beveiliging.

Ervaring leert dat vluchtelingen die een goede dagbesteding hebben in de vorm van o.a. werk en onderwijs goed integreren en niet tot overlast zijn in de omgeving. Hier wordt maximaal op ingezet.

Daarnaast zal er op locatie camerabewaking zijn, 24/7 beveiliging en er is een nauw samenwerkingsverband tussen de locatiemanager, de gemeente, handhaving, politie en de kerngroep waarbij meteen kan worden bijgestuurd wanneer dit noodzakelijk is.

Wat gebeurt er bij incidenten of overlast?

Incidenten worden geregistreerd en opgevolgd door het COA, eventueel in samenwerking met politie of hulpdiensten. Er zijn gedrags- en huisregels voor bewoners en sancties bij overtreding. Het COA informeert de gemeente.

Is er toezicht op de opvanglocatie?

Ja, COA-medewerkers zijn dagelijks aanwezig. Er is 24/7 beveiliging aanwezig.

Hoe wordt de samenwerking met politie en handhaving geregeld?

Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan.

Welke maatregelen neemt de gemeente om de veiligheid in Hoef en Haag te waarborgen?

Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie en zorgt voor goede begeleiding van de bewoners. De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak.

Komt er extra inzet van politie of toezicht? De druk hierop neemt ook toe.

De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Wanneer blijkt dat er extra inzet nodig is, wordt hierop geacteerd.

Kan de gemeente garanderen dat overlast of onveiligheidsgevoelens worden beperkt, gezien het feit dat bewoners van een AZC vrij zijn om zich te verplaatsen door de wijk en gemeente?

Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie en zorgt voor goede begeleiding van de bewoners. De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Ervaart u overlast of gevoelens van onveiligheid? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente. Deze gegevens worden bij de opening van het pand met u gedeeld.

Hoe worden de wegen (schoolgaande kinderen) vanaf Vijfherenlanden (nieuwbouw) beveiligd richting het Oosterlichtcollege en basisscholen?

Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan. Er zijn nu geen signalen dat extra beveiliging nodig is. Mocht dit in de toekomst veranderen, wordt hierop geacteerd.

Welke maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de buurtbewoners - met name jonge gezinnen en kinderen - te waarborgen?

De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. Er zijn nu geen signalen dat extra beveiliging nodig is. Mocht dit in de toekomst veranderen, wordt hierop geacteerd.

Is er een veiligheidsanalyse uitgevoerd, bijvoorbeeld in samenwerking met de politie, en zo ja, kunnen de resultaten worden gedeeld?

Nee, hier is voor dit moment geen aanleiding toe gelet op de ervaringen vanuit de opvang Lage Biezenweg 1 en de eerdere ervaringen vanuit Kedichem en Lexmond.

Wat zijn de protocollen bij incidenten of overlast, en hoe snel wordt hierop gereageerd?

Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvanglocatie en zorgt voor goede begeleiding van de bewoners. De gemeente werkt nauw samen met het COA en politie en maakt duidelijke afspraken over veiligheid, toezicht en communicatie. Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak.

Wat zijn de protocollen bij incidenten of overlast, en hoe snel wordt hierop gereageerd?

Er is regelmatig overleg, wat zorgt voor een gecoördineerde aanpak. U kunt ervan uitgaan dat wanneer er sprake is van incidenten of overlast, erdoor zowel gemeente, politie en COA adequaat op gereageerd wordt.

Welke lessen zijn er getrokken uit de situatie in Ter Apel, en hoe worden deze toegepast op deze nieuwe locatie?

Door een gebrek aan doorstroom bleven vluchtelingen te lang in Ter Apel, wat leidde tot overbezetting en onveilige situaties. Dat is een van de redenen dat de Spreidingswet in het leven is geroepen, zodat er snellere doorstroom voor vluchtelingen naar een opvanglocatie is. Deze nieuwe opvanglocatie is niet te vergelijken met Ter Apel waar zowel uitgeprocedeerde vluchtelingen verblijven als vluchtelingen zich moeten aanmelden voor een vluchtelingenstatus. In Ter Apel kunnen 2000 vluchtelingen voor de eerste periode kunnen worden opgevangen. In de opvanglocatie aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 worden enkel vluchtelingen opgevangen met een vluchtelingenstatus in afwachting van een verblijfsvergunning of met en verblijfsvergunning.

Is er een maximale bezettingsgraad vastgesteld voor deze opvang en wat gebeurt er als die wordt overschreden?

De locatie zal de eerste twee jaar als noodlocatie in gebruik zijn voor de opvang van 250 vluchtelingen. In deze twee jaar wordt de locatie verbouwd tot een regulier duurzame locatie voor de duur van 15 jaar waarin 338 vluchtelingen worden opgevangen. 338 vluchtelingen is het maximumaantal dat in deze locatie zal worden opgevangen.

Wordt er vooraf een risicoanalyse uitgevoerd door politie of veiligheidsregio, en is deze openbaar beschikbaar?

Nee, hier is voor dit moment geen aanleiding toe gelet op de ervaringen vanuit de opvang Lage Biezenweg 1 en de eerdere ervaringen vanuit Kedichem en Lexmond.

Hoe wordt voorkomen dat overlastgevende vluchtelingen - zoals in Ter Apel - zich mengen met de reguliere bewoners van de opvang?

Er worden verschillende maatregelen genomen om de opvang goed te beheren, zoals strikte huisregels, dagbesteding, onderwijs, veiligheid en beveiliging. De maatregelen die worden getroffen variëren van een correctiegesprek tot plaatsing in een speciale handhavings- en toezichtlocatie. Als er buiten de opvanglocatie incidenten spelen waar bewoners van de locatie bij betrokken zijn, is er contact tussen het COA en de gemeente, politie of het Openbaar Ministerie.

Ervaring leert dat vluchtelingen die een goede dagbesteding hebben in de vorm van onder andere werk en onderwijs goed integreren en niet tot overlast zijn in de omgeving. Hier wordt maximaal op ingezet.

Is er een aparte opvangstructuur of protocol voor overlastgevers, zoals een procesbeschikbaarheidslocatie (PBL)?

Er zijn landelijke en lokale maatregelen en een aanpak op de opvanglocaties. Voor dat laatste is het COA verantwoordelijk. De maatregelen die worden getroffen variëren van een correctiegesprek tot plaatsing in een speciale handhavings- en toezichtlocatie. Als er buiten de opvanglocatie incidenten spelen waar bewoners van de locatie bij betrokken zijn, is er contact tussen het COA en de gemeente, politie of het Openbaar Ministerie.

Is er 24/7 toezicht aanwezig, en hoe wordt dit georganiseerd (camera’s, patrouilles, meldpunten)?

Er is 24/7 beveiliging in het pand aanwezig. Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan.

Wordt er een lokaal handhavingsplan opgesteld in samenwerking met politie, gemeente en COA, en kunnen bewoners dit inzien?

Er is 24/7 beveiliging in het pand aanwezig. Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan dat niet ter inzage ligt.

Is er een meldpunt voor buurtbewoners bij overlast, en hoe wordt hierop gereageerd?

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur is er locatiemanagement aanwezig voor de dagelijkse aansturing en begeleiding op de locatie. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging. Dit om de opvang voor zowel de omwonenden en omliggende partijen als vluchtelingen goed en veilig te laten verlopen. De locatie is vanaf de opening 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken. Deze gegevens worden uiteraard gedeeld zodra de locatie opent. Daarnaast kunnen inwoners contact opnemen met de relatiemanager binnen de gemeente. Deze staat in contact met de locatiemanager van het COA. Daarnaast is er een periodiek een overleg met de kerngroep waar vragen en zorgen ook besproken worden.

Wordt er gewerkt met buurtcoördinatoren of wijkagenten die als vaste aanspreekpunten fungeren?

Inwoners kunnen te allen tijde contact opnemen met de relatiemanager binnen de gemeente. Deze staat in contact met de locatiemanager van het COA. Uiteraard kunt u ook altijd terecht bij de wijkagent met zorgen of signalen. Ook kunt u zelf contact opnemen met de locatiemanager van het COA. Deze gegevens worden gedeeld zodra de vluchtelingenopvang opent.

Wordt er periodiek gerapporteerd over incidenten, overlastmeldingen en veiligheidsmaatregelen?

Gemeente, COA en politie maken afspraken over toezicht, meldingen en inzet bij incidenten. Dit gebeurt via een lokaal veiligheidsplan. De relatiemanager van de gemeente heeft regelmatig contact met de locatiemanager van het COA. Bij incidenten neemt de locatiemanager van het COA direct contact op met de relatiemanager van de gemeente. De kerngroep wordt van incidenten, overlastmeldingen en veiligheidsmaatregelen op de hoogte gesteld.

Is er een onafhankelijke partij betrokken bij de evaluatie van veiligheid en leefbaarheid?

Als gemeente zijn wij samen met de politie verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van al onze inwoners. De gemeente zal daarom altijd als onafhankelijke partij fungeren.

Algemene veelgestelde vragen: Omgeving en participatie

Woningwaardes in directe omgeving van dit soort opvangplekken kunnen dalen. Hoe gaat de gemeente hiermee om, om omwonenden te compenseren?

Onderzoek wijst uit dat dit bij opvanglocaties erg meevalt, zeker waar de locatie van tijdelijke aard is. Als de gewenning er bij inwoners is, is de invloed vaak nihil.

Mocht u het vermoeden hebben dat in uw geval uw huis minder waard wordt, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Als uit de beoordeling blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de waardevermindering.

U leest hier meer over op onze pagina Planschade of nadeelcompensatie aanvragen.

Waarom hebben wij als inwoners en/of ondernemers geen inspraak in de locatiekeuze? Waarom is ervoor gekozen de locatie te beslissen, zonder overleg met naastgelegen woonwijken?

We houden, zoals in de raad is vastgesteld, vast aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken. De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Hoe worden inwoners en ondernemers betrokken bij de opvang van vluchtelingen?

De gemeente blijft in gesprek met inwoners en ondernemers. Er wordt een kerngroep gevormd met inwoners en ondernemers om te informeren en te overleggen.

Hoe wordt de omgeving betrokken bij de planvorming en besluitvorming?

We houden conform in de raad is vastgesteld vast aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de asielopvang, waarna de omgeving wordt geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroepoverleggen. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken. De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Welke informatiemomenten zijn er gepland voor omwonenden?

Op 14 juli 2025 is er een informatieavond voor inwoners en ondernemers gepland, waar na een plenair vraaggesprek een inloopplein is waar vragen gesteld kunnen worden. Hier kan ook worden aangemeld voor de kerngroep. Aanmelden voor de informatieavond is noodzakelijk en kon via DigiD tot en met vrijdag 11 juli 12.00 uur. Ondernemers kunnen zich aanmelden via eHerkenning. Vermeld hierbij uw (bedrijfs)naam en adres. Zonder aanmelding is deelname aan de informatieavond niet mogelijk.

Wat zijn de ervaringen met eerdere participatietrajecten bij vluchtelingenopvang in de gemeente?

Ervaring leert dat er vanuit de omgeving van een beoogde opvanglocatie in beginsel veel weerstand was. Dit kwam hoofdzakelijk voort uit onwetendheid en angst. De weerstand nam zowel in Kedichem, Lexmond als in Vianen snel af toen de vluchtelingen eenmaal gehuisvest werden en men daadwerkelijk ervoer dat er weinig tot geen overlast was. De kerngroep overleggen werden als erg prettig ervaren, daar er een luisterend oor was en er daadwerkelijk met zorgen iets gedaan werd.

Hoe kunnen bewoners hun zorgen of ideeën delen?

Op de informatieavond kunt u uw zorgen of ideeën met ons delen. Ook kunt u deze aan ons kenbaar maken via asielopgave@vijfheerenlanden.nl. Daarnaast kunt u zich opgeven voor de kerngroep.

Wordt er een klankbordgroep of bewonerscommissie opgericht?

We richten een kerngroep op voor inwoners en ondernemers van de Ir. D.S. Tuijnmanweg 1d-3-5 in Vianen. Met de kerngroep komen we regelmatig samen om te bespreken wat er leeft en met elkaar tot oplossingen te komen.

Wij als inwoners zijn het niet eens met de komst van deze opvanglocatie. Wat nu?

Het is vervelend dat u niet achter deze keuze van het college en de gemeenteraad staat. Als gemeente staan wij voor humane opvang, ook als de Spreidingswet stopt. Dit hebben we in de zomer van 2024 met onze inwoners gedeeld. Graag gaan we met u in gesprek. Dit kan op het informatieplein op de informatieavond op 14 juli 2025. Tijdens deze avond kunnen inwoners en ondernemers zich aanmelden voor de kerngroep. Deze groep zal regelmatig bij elkaar komen.

Zo blijven we met elkaar in overleg en zoeken naar oplossingen wanneer knelpunten worden ervaren en verduidelijken we zaken die daarom vragen. Het belangrijkste is dat we met elkaar de kansen zien en vinden voor de toekomst.

Wordt mijn huis minder waard met een vluchtelingenopvang in de buurt?

Uw zorgen zijn begrijpelijk. Onderzoek wijst uit dat dit bij opvanglocaties erg meevalt, zeker waar de locatie van tijdelijke aard is. Als de gewenning er bij inwoners is, is de invloed vaak nihil.
Mocht u het vermoeden hebben dat in uw geval uw huis minder waard wordt, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Als uit de beoordeling blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de waardevermindering.

U leest hier meer over op onze pagina Planschade of nadeelcompensatie aanvragen.

Is er een draagvlakonderzoek gedaan onder bewoners van Vianen? Zo ja, wat zijn de resultaten?

We hebben, zoals vorig jaar op 4 juli 2025 in de raad is vastgesteld, vastgehouden aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. De eerste kerngroep staat gepland voor 16 juli a.s. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken.

De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Op 4 december 2024 is er aangegeven dat er in de gemeente vianen 5200 woningzoekende zijn. Is er onderzoek gedaan om dit pand ook hiervoor te gebruiken?

Nee.

Is er sprake geweest van een formele inspraakprocedure of voorafgaand overleg met omwonenden? Zo ja, wanneer en hoe is dat verlopen?

We hebben, zoals vorig jaar op 4 juli 2024 in de raad is vastgesteld, vastgehouden aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. De eerste kerngroep staat gepland voor 16 juli a.s. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken.

De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Hoe wordt de opvang geïntegreerd in de bestaande infrastructuur - denk aan verkeer, zorg, onderwijs en sociale voorzieningen - zonder dat dit ten koste gaat van bewoners?

De gemeente Vijfheerenlanden en het COA zetten in op een duurzame opvanglocatie waar kwaliteit van leven en veiligheid gewaarborgd is. Door de grootte van de locatie, het aantal op te vangen vluchtelingen en duur van de opvang kan een hoog voorzieningenniveau behaald worden. Samen met het COA wordt ingezet op taallessen, gezondheidszorg, maatschappelijke begeleiding en werkgelegenheidsprogramma's. Door dit op de locatie zelf te kunnen doen, wordt druk op lokale voorzieningen beperkt.

Worden er aanvullende middelen vrijgemaakt voor toezicht, buurtinitiatieven of compensatie aan bewoners en verenigingen in het gebied?

Ja, op 17 april 2025 is er een amendement aangenomen en maakt onderdeel uit van de besluitpunten. ‘Een bestemmingsreserve op te richten specifiek voor de invulling van de asielopgave, om kansen tot het vergroten van de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie aan de Tuijnmanweg, alsook de directe omgeving te kunnen verzilveren. De financieel surplus die volgt uit een eventueel te ontvangen vergoeding van het Ministerie/COA op te nemen binnen deze bestemmingsreserve'.’

Wat kunnen de gevolgen zijn op de gemiddelde woning-/vastgoedwaarde in de omringende gebieden, is dat onderzocht en worden deze resultaten gedeeld. Indien hier een duidelijk negatieve impact plaatsvindt, worden omwonenden en werkgevers in de directe omgeving gecompenseerd en zo ja vanuit welk orgaan?

Onderzoek wijst uit dat dit bij opvanglocaties erg meevalt, zeker waar de locatie van tijdelijke aard is. Als de gewenning er bij inwoners is, is de invloed vaak nihil.

Mocht u het vermoeden hebben dat in uw geval uw huis minder waard wordt, kunt u een verzoek om nadeelcompensatie indienen. Als uit de beoordeling blijkt dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de waardevermindering.

U leest hier meer over op onze pagina Planschade of nadeelcompensatie aanvragen.

Wat wordt er gedaan om wederzijds begrip en contact te stimuleren tussen asielzoekers en buurtbewoners?

Gezien de ligging van de opvanglocatie, Ir. D.S. Tuijnmanweg 1b-3-5 in Vianen, en de kenmerken van de op redelijke afstand omliggende woonomgeving is een sterke inzet op sociaal beheer en integratie essentieel. Wanneer een opvanglocatie zich niet direct in een woonwijk bevindt, bestaat namelijk het risico dat vluchtelingen onvoldoende aansluiting vinden bij het dagelijkse leven. Dit kan leiden tot isolatie en verminderde integratiekansen. Om dit te voorkomen, zetten de gemeente en het COA optimaal in op maatregelen zoals taallessen, gemeenschapsactiviteiten en werkervaringsprojecten.

Waarom is er geen inspraak avond en slechts een informatieavond?

We houden, zoals in de raad van 4 juli 2025 is vastgesteld, vast aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken. De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Burgers hebben recht op inspraak, maar dat lijkt niet gedaan. Waarom worden de betalers van dit megaproject, inspraak ontzegd?

We houden, zoals in de raad is vastgesteld, vast aan een proces waarbij eerst een besluit wordt genomen over de locatie van de vluchtelingenopvang. Daarna wordt de omgeving geïnformeerd en uitgenodigd voor informatieavonden en kerngroep overleggen. Het doel van deze gesprekken is om in de verdere uitwerking rekening te kunnen houden met de ideeën en zorgen van omwonenden en omliggende bedrijven/instellingen en deze, waar mogelijk, in samenspraak met hen uit te werken. De ‘wat’ staat vast, over de ‘hoe’ gaan we met elkaar in gesprek. Dit proces is in lijn met de participatie die werd toegepast in Lexmond, Kedichem en aan de Lage Biezenweg in Vianen en legt de nadruk op goede informerende communicatie na besluitvorming.

Algemene veelgestelde vragen: Integratie

Hoe gaat de gemeente om met instroom aan kinderen, gelet op de voorzieningen in basisscholen en kinderopvang in de wijk Hoef en Haag?

Kinderen die mogelijk op de locatie in Vianen worden opgevangen gaan naar school in Utrecht. Zij komen in een schakelklas terecht en worden niet op de plaatselijke bassischolen geplaatst.

Als een vluchteling nog geen verblijfsstatus heeft, mag hij of zij dan wel participeren en integreren?

Het is van belang dat vanaf dag één wordt ingezet op participeren en integreren. Dit doen we onder andere door het aanbieden van taallessen en dagbesteding. Ook kan men vrijwilligerswerk doen en biedt het COA zelfwerkzaamheid aan in de opvanglocatie, waarmee een vluchteling op de opvanglocatie kan werken aan bijvoorbeeld het onderhoud van fietsen of als reparateur van verschillende dingen.
Na zes maanden in Nederland krijgt een vluchteling een BSN nummer en rekeningnummer waarmee hij/of zij buiten de opvanglocatie kan gaan werken. Vanaf dag één in de opvanglocatie wordt ingezet op participatie.

Waar gaan kinderen van vluchtelingen in de basisschoolleeftijd naar school?

Kinderen die mogelijk op de locatie in Vianen worden opgevangen gaan naar school in Utrecht. Zij komen in een schakelklas terecht en worden niet op de plaatselijke bassischolen geplaatst.

Wat doet de gemeente aan integratie?

Bij de ontwikkeling van locaties wordt gekeken naar de mogelijkheden voor werk, de Nederlandse taal leren en participatie met inwoners.

Hoe worden vluchtelingen op de hoogte gebracht van de Nederlandse regels- en wetgeving?

Direct na aankomst in de opvang heeft een nieuwe bewoner een gesprek waarin zijn rechten, plichten en de huisregels worden uitgelegd. Dit gesprek is bedoeld om bewoners bewust te maken van de Nederlandse wet- en regelgeving en de consequenties van overtredingen. Deze gesprekken herhalen zich de daaropvolgende periode zolang de vluchteling in de opvang verblijft.

Hoe wordt gezorgd voor integratie?

Het is van belang dat vluchtelingen een goede start kunnen maken in onze gemeente op het gebied van integratie. Ervaring leert dat integratie het beste verloopt wanneer mensen een zinvolle daginvulling hebben, zoals werk, vrijwilligerswerk of onderwijs. Dit voorkomt daarnaast verveling en/of overlast in de omgeving.

Samen met onze partners werken we aan een breed aanbod van activiteiten en mogelijkheden die bijdragen aan de integratie. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven die zorgen voor verbinding tussen vluchtelingen en inwoners. Integratie is een proces dat gezamenlijk vormgegeven wordt, we nodigen inwoners daarom van harte uit om hieraan bij te dragen.

Mogen vluchtelingen werken?

De meeste vluchtelingen willen graag werken en veel werkgevers hebben personeel hard nodig in de huidige krappe arbeidsmarkt. Vluchtelingen mogen na zes maanden in de asielprocedure in Nederland onder voorwaarden werken. Een voorwaarde is dat zij zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen en beschikken over een BSN-nummer. Hiermee kunnen praktische zaken geregeld worden zoals het openen van een bankrekening en solliciteren voor een baan. Een andere voorwaarde om te kunnen werken is dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning (TWV) moeten aanvragen bij het UWV. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asielprocedure te doorlopen en mogen vanuit Europese bepalingen direct aan de slag.

Wat doen vluchtelingen als ze niet mogen werken?

Er wordt ingezet op taallessen en dagbesteding. Met een vreemdelingenidentiteitsbewijs kunnen bewoners aan de slag als vrijwilliger in de buurt. Bijvoorbeeld in het buurtcentrum, wandelen met ouderen, tuinen opknappen, mensen met een kleine beurs helpen verhuizen of groente telen in de buurttuin. Op 38 locaties (van de ruim 280) heeft het COA Meedoenbalies om bewoners te begeleiden in activiteiten en vrijwilligerswerk. Het streven is om 80% van de bewoners te begeleiden naar vrijwilligerswerk of activiteiten buiten de deur en op veel meer locaties een Meedoenbalie te kunnen openen.

Wat doet het COA om vluchtelingen voor te bereiden op het leven en werken in Nederland?

Mensen die tijdens hun asielprocedure hebben gewerkt, vrijwilligerswerk hebben gedaan en taallessen hebben gevolgd, integreren sneller. Daarom biedt het COA, in samenwerking met landelijke en lokale partners, haar bewoners een dagbesteding aan die hen voorbereidt op de toekomst in Nederland of in het land van herkomst. Vluchtelingen met een grote kans op een verblijfsvergunning, starten bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk met taallessen en kinderen gaan binnen drie maanden naar school. Statushouders volgen in de asielopvang het programma ‘Voorinburgering’ met onder meer Nederlands als tweede taal (NT2), lessen ‘Kennis van de Nederlandse maatschappij’ en de introductiemodule ‘Arbeidsmarkt en participatie'.

Met oog op het woningtekort in de gemeente; hoe wil de gemeente vanuit een tijdelijke huisvesting de vluchteling omzetten naar vaste huisvesting? Gaat de gemeente dan ook voorrang geven aan de reeds woningzoekende? Wat zijn de gevolgen voor de bewoners? Is dit meegenomen in de besluitvorming en is dit openbaar?

Bewoners in een vluchtelingenopvang hebben nog niet altijd een status. Als zij eenmaal statushouder zijn, hebben zij ook recht op een woning in Nederland. Dit is niet altijd in de gemeente waar zij worden opgevangen. Het COA koppelt statushouders aan de gemeenten. Op dit moment krijgen gemeenten vanuit het Rijk de opdracht om een x aantal statushouders per half jaar te huisvesten (taakstelling). Het kabinet werkt aan een wet waardoor gemeenten statushouders geen voorrang meer hoeven te geven m.b.t. huisvesting. De gemeente Vijfheerenlanden zal zoals ze dat nu ook doen hierin de wet volgen.

Op welke manier wordt er gezorgd voor begeleiding, dagbesteding en integratie van de vluchtelingen zodat voorkomen wordt dat er ‘verloren tijd’ in het opvangcentrum ontstaat?

Mensen die tijdens hun asielprocedure hebben gewerkt, vrijwilligerswerk hebben gedaan en taallessen hebben gevolgd, integreren sneller. Daarom biedt het COA, in samenwerking met landelijke en lokale partners, haar bewoners een dagbesteding aan die hen voorbereidt op de toekomst in Nederland of in het land van herkomst. Vluchtelingen met een grote kans op een verblijfsvergunning, starten bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk met taallessen en kinderen gaan binnen drie maanden naar school. Statushouders volgen in de asielopvang het programma ‘Voorinburgering’ met onder meer Nederlands als tweede taal (NT2), lessen ‘Kennis van de Nederlandse maatschappij’ en de introductiemodule ‘Arbeidsmarkt en participatie'.

Wat is het verwachte profiel van de vluchteling (leeftijd, gezinssamenstelling, nationaliteiten)?

Het is op voorhand lastig te voorspellen hoe de samenstelling van de groep vluchtelingen eruit komt te zien. Dit komt door meerdere factoren, waaronder internationale ontwikkelingen, toewijzing en spreiding in Nederland.

Algemene veelgestelde vragen: Beheer en organisatie/ Betrokkenheid

Hoe wordt de opvang gefinancierd en welke rol speelt het COA hierbij?

  • De opvanglocatie is kostenneutraal voor onze gemeente.
  • De financiering van asielopvang in Nederland wordt voornamelijk geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is financieel verantwoordelijk voor het pand en de exploitatie van de opvanglocatie.
  • De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen.

Wat zijn de kosten van deze opvanglocatie, wie betaalt deze, en zijn er financiële tegemoetkomingen voor de gemeente, directe omgeving en/of bewoners?

  • De opvanglocatie is kostenneutraal voor onze gemeente.
  • De financiering van asielopvang in Nederland wordt voornamelijk geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is financieel verantwoordelijk voor het pand en de exploitatie van de opvanglocatie.
  • De gemeente ontvangt vanuit het COA een financiële vergoeding waarbij de uiteindelijke besteding in opdracht van de raad ten gunste zal komen aan de inwoners van Vianen.

Wat is de samenstelling van de bewoners?

Het is op voorhand lastig te voorspellen hoe de samenstelling van de groep vluchtelingen eruit komt te zien. Dit komt door meerdere factoren, waaronder internationale ontwikkelingen, toewijzing en spreiding in Nederland.

Waar komen de personen vandaan?

Vluchtelingen die in nieuwe opvanglocaties in Nederland worden opgevangen komen uit verschillende landen en situaties. In 2025 gaat het vooral om vluchtelingen uit conflictgebieden.

Betrokkenheid en hulp

Hoe kan ik helpen?

Dit kan door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren of een taalmaatje te worden.
Als u graag vrijwilligerswerk doet voor de opvanglocatie(s), kunt u contact opnemen met het COA via fmmzvianen@coa.nl.

Zijn er ook verwachtingen vanuit VHL naar de bewoners toe van omliggende woonwijken, zoals vrijwilligerswerk, taalcursussen of integratieactiviteiten?

Vanuit de gemeente Vijfheerenlanden zijn er geen formele verwachtingen richting bewoners van omliggende woonwijken als het gaat om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het aanbieden van taalcursussen.

Wel hopen we op betrokkenheid. We waarderen het enorm als inwoners zich willen inzetten voor de opvanglocatie(s). Dit kan op allerlei manieren, zoals het organiseren van activiteiten of het worden van een taalmaatje. Heeft u interesse om als vrijwilliger bij te dragen? Dan kunt u contact opnemen met het COA via fmmzvianen@coa.nl.

De enige duidelijke verwachting die de gemeente wél heeft, is dat we met respect met elkaar omgaan. Een veilige en prettige leefomgeving begint bij wederzijds begrip en respect.