Hulp bij inkomen, schulden en andere geldzaken
Op deze pagina vindt u een lijst van organisaties en regelingen die kunnen helpen bij werk, inkomen en schulden. Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft? Vul dan uw gegevens in op berekenuwrecht.nl. U krijgt dan een overzicht van waar u recht op heeft in uw situatie.
Ga naar berekenuwrecht.nl (Deze link gaat naar een externe website)
Lukt het niet om zelf of met hulp van anderen zaken te regelen? Neem dan contact op met het Sociaal Loket. Bel op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur 0800 - 5016. Of stuur een e-mail naar sociaalloket@vijfheerenlanden.nl.
Geen of laag inkomen
Uitkering UWV
Valt u onder WW, Ziektewet, WAO, WIA, WAZ? Of bent u ziek en betaalt uw werkgever nog uw loon? Kijk voor meer informatie op www.uwv.nl (Deze link gaat naar een externe website) en www.werk.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Bijstandsuitkering
Heeft u geen inkomen of een inkomen onder het sociaal minimum? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering aanvragen. Voorwaarden:
- U heeft een laag inkomen
- U heeft weinig eigen vermogen
- U kunt niet direct aan het werk of terug naar school.
Kijk voor meer informatie op www.avres.nl/uitkering-aanvragen (Deze link gaat naar een externe website).
Uitkering voor ouderen
Woont u in Nederland en heeft u geen AOW of geen volledige AOW? En heeft u geen of weinig inkomsten uit pensioen en weinig vermogen? Dan kunt u een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.svb.nl/nl/aio (Deze link gaat naar een externe website).
Voedselbank
De voedselbank helpt mensen en gezinnen met voedselpakketten. In de gemeente zijn de volgende voedselbanken:
- Voedselbank Leerdam (Deze link gaat naar een externe website)
- Voedselbank Giessenlanden-Zederik (Deze link gaat naar een externe website)
- Voedselbank Vianen (Deze link gaat naar een externe website)
Stichting Armoedefonds steunt lokale armoedehulporganisaties. Lees meer over de projecten in onze gemeente op de website van het Armoedefonds (Deze link gaat naar een externe website).
Extra vergoedingen
Heeft u een minimum inkomen (uit uitkering of werk) en weinig vermogen? Misschien kunt u bij Avres extra geld aanvragen voor uzelf en/of uw gezinsleden. Er zijn verschillende extra vergoedingen (Deze link gaat naar een externe website). Bijvoorbeeld:
- Bij extra kosten door ziekte of beperking (Deze link gaat naar een externe website)
- Voor sport, cultuur en onderwijs (Deze link gaat naar een externe website)
- Extra bijdrage om huishoudelijke apparaten te kopen (Deze link gaat naar een externe website)
Inkomensondersteuning
Bijzondere uitgaven - Bijzondere bijstand
Heeft u bijzondere en noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. U mag niet op een andere manier de kosten vergoed krijgen. Kijk voor meer informatie op www.avres.nl/bijzondere-bijstand (Deze link gaat naar een externe website).
Individuele inkomenstoeslag
Heeft u 3 jaar of langer een gemiddeld inkomen van minder dan 130% van de geldende bijstandsnorm? En heeft u weinig of geen vermogen? Dan kunt u individuele inkomenstoeslag aanvragen. Kijk op www.avres.nl/bij-langdurig-laag-inkomen (Deze link gaat naar een externe website).
Bijdrage voor activiteiten volwassenen
Is uw inkomen minder dan 130% van de geldende bijstandsnorm? En heeft u weinig of geen vermogen? Dan kunt u een bijdrage krijgen voor de kosten voor sportieve, culturele of maatschappelijke activiteiten. Kijk op www.avres.nl/voor-sport-cultuur-en-onderwijs (Deze link gaat naar een externe website).
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Heeft u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? En kunt u daardoor de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen zoals OZB, afvalstoffenheffing, rioolrechten. Kijk voor meer informatie op onze pagina Kwijtschelding gemeentebelastingen.
Werk vinden
Avres kan u helpen bij het vinden van werk: www.avres.nl/werk-zoeken (Deze link gaat naar een externe website).
Toeslagen
Huurtoeslag, zorgtoeslag
Heeft u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan kunt u een bijdrage krijgen in de huurkosten of Nederlandse zorgpremie. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de huurtoeslag (Deze link gaat naar een externe website) en zorgtoeslag (Deze link gaat naar een externe website).
Woonkostentoeslag
Daalt uw inkomen plotseling? Dan kunt u een tijdelijke bijdrage krijgen voor het betalen van uw huurkosten. Kijk voor meer informatie op www.avres.nl/bijzondere-bijstand (Deze link gaat naar een externe website).
Collectieve en aanvullende ziektekostenverzekering
Is uw inkomen minder dan 130% van de geldende bijstandsnorm? En heeft u weinig of geen vermogen? Dan kunt u gebruikmaken van de collectieve zorgverzekering met aanvullende verzekering van Avres. Meeverzekeren van eigen risico is mogelijk. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Kijk op www.avres.nl/zorgverzekering (Deze link gaat naar een externe website).
Regeling meerkosten chronisch zieken en mensen met een beperking
Is uw inkomen minder dan 130% van de geldende bijstandsnorm? En heeft u weinig of geen vermogen? En heeft u extra kosten door een chronische ziekte of beperking? Dan kunt u een bijdrage krijgen voor deze extra kosten. Kijk op https://www.avres.nl/bij-extra-kosten-door-ziekte-of-beperking (Deze link gaat naar een externe website).
Kinderen, jongeren & studenten
Kinderbijslag
Als u kinderen heeft, krijgt u een bijdrage voor de kosten van kinderen. Kijk op www.svb.nl/nl/kinderbijslag (Deze link gaat naar een externe website).
Kindgebonden Budget en kinderopvangtoeslag
Als u kinderen heeft, kunt u misschien een bijdrage krijgen in de kosten van kinderen en kinderopvang. De hoogte van de toeslag hangt af van uw inkomen. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over het kindgebonden budget (Deze link gaat naar een externe website) en kinderopvangtoeslag (Deze link gaat naar een externe website).
School, sport en cultuur
Is uw kind 17 jaar of jonger? Is uw inkomen minder dan 130% van de geldende bijstandsnorm? En heeft u weinig of geen vermogen? Dan kunt u een bijdrage krijgen in de kosten van sportieve of culturele activiteiten of voor activiteiten of spullen die met school te maken hebben. Bijvoorbeeld als uw kind op het voortgezet onderwijs een PC nodig heeft. Stichting Leergeld helpt ouders met een laag inkomen door te betalen voor schoolkosten, sportkosten of culturele activiteiten. Kijk voor meer informatie op www.leergeldav.nl (Deze link gaat naar een externe website).
OV-kaart of studiefinanciering
Gaat u of uw kind voltijd naar het mbo, hbo of universiteit? Dan kunt u een OV-kaart of studiefinanciering krijgen. Ook voor jongeren onder 18 jaar. Kijk op www.duo.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Jongerenloket
Bent je tussen de 16 en 27 jaar en heb je vragen over werk, inkomen, onderwijs of schulden? Dan is het jongerenloket er voor jou: www.avres.nl/jongerenloket (Deze link gaat naar een externe website).
Betalingsachterstanden en schulden
Betalingsachterstanden
Heeft u een of meer betalingsachterstanden? Team vroeg Erbij van Avres kan u helpen te voorkomen dat kleine betalingsachterstanden grote financiële problemen worden. Neem contact op met Avres:
- Telefoon: 0183 - 650 200
- E-mail: vroegerbij@avres.nl. Als u uw naam en telefoonnummer mailt, belt Avres u terug.
Schulddienstverlening
Heeft u schulden of andere geldproblemen? En komt u er zelf niet uit? Avres kan u helpen. Kijk op www.avres.nl/schulden (Deze link gaat naar een externe website).
Schulddienstverlening voor zelfstandigen
Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u schulden? Het Adviespunt Zelfstandigen van Avres kan u helpen. Samen bespreekt u de mogelijkheden om uw schulden aan te pakken. Neem contact op met Avres:
- Telefoon: 0183- 650 200
- E-mail: zelfstandigen@avres.nl
Beginnende schulden - Maatje Vijfheerenlanden
Heeft u financiële tegenslag? De geschoolde maatjes van Maatje Vijfheerenlanden kunnen u helpen. Kijk op www.maatjevijfheerenlanden.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Schulden/beslagen
Kijk voor meer informatie over schulden en loonbeslagen op www.schuldinfo.nl (Deze link gaat naar een externe website) of www.zelfjeschuldenregelen.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Hulp bij geldzaken & administratie
Geldzaken, administratie en formulieren invullen
Heeft u vragen over uw administratie? Heeft u een ingewikkelde brief ontvangen? Of weet u niet goed hoe u uw geldzaken moet regelen? BindkrachtVHL kan u helpen. Kijk op www.bindkrachtvhl.nl/geld-regelzaken (Deze link gaat naar een externe website).
Digitale vaardigheden
Heeft u vragen over het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone? Heeft u hulp nodig met DigiD? Of moet u iets anders regelen bij de overheid? In de bibliotheek kunnen de mensen van het Informatiepunt Digitale Overheid u helpen. Er zijn ook inloopspreekuren. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek (Deze link gaat naar een externe website).
Leren budgetteren, begroten en besparen
- In een gratis budgetcursus leert u met uw geld omgaan. U leert in de cursus te budgetteren, begroten en besparen. Kijk op www.avres.nl/budgetcursus (Deze link gaat naar een externe website).
- Avres heeft ook een financiële jongerencoach voor Jongeren tot 27 jaar (Deze link gaat naar een externe website).
Tips over geld
Het Nibud geeft uitleg en tips over begroten, besparen en bezuinigingen. Kijk op www.nibud.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Financiële nood
Bent u in de problemen gekomen en heeft u dringend financiële hulp nodig? Dan kunt u terecht bij:
- Stichting Urgente Noden (SUN). Kijk op www.sunlekstroom.nl (Deze link gaat naar een externe website).
- Parochiële Caritas Instelling. Kijk op www.pcivijfheerenlanden.nl/onze-hulp (Deze link gaat naar een externe website).
Inkomensgrens
Voor veel regelingen geldt dat uw inkomen lager moet zijn dan 130% van de bijstandsnorm. In deze tabel vindt u per situatie de hoogte van die grens.
Situatie | Normbedrag |
---|---|
Alleenstaande (woont in instelling) | € 604,34 |
Alleenstaande tot 21 jaar | € 436,72 |
Alleenstaande, 21 of ouder | € 1.768,98 |
Alleenstaande ouder, 21 of ouder | € 2.124,85 |
Gehuwden/ samenwonenden, 21 jaar of ouder | € 2.527,11 |
Alleenstaande AOW-gerechtigde leeftijd | € 1.967,81 |
Gehuwden/ samenwonenden AOW-gerechtigde leeftijd | € 2.665,70 |
Gehuwden (wonen in instelling) | € 973,99 |