Finalisten Vijfheerenlanden Vijfje bekend

21 juni 2024

Wie maakt het Vijfje, dé lekkernij van Vijfheerenlanden? De ontknoping van deze bijzondere wedstrijd komt steeds dichterbij. Vrijdag 14 juni 2024 presenteerden vijf bakkers, patissiers en chocolatiers hun ontwerp.
De jury heeft alle lekkernijen geproefd en beoordeeld. Dat leverde een top drie op: De Ambachterij uit Schoonrewoerd, Gijsbert van de Kraats uit Ameide en Perfri Chocolate & Pastry uit Meerkerk. Op 4 juli 2024 wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

Klavertje Vijf

Gevulde chocolade met een klavertje vijf en daarboven het nummer vijf

Henrik Wullems van de Ambachterij uit Schoonrewoerd presenteerde een klavertje vijf. Dit staat voor geschiedenis, cultuur, natuur, architectuur en genieten. Het klavertje vijf is opgebouwd uit chocolade met daarbinnen een koekje met een zachte chocoladevulling en een krokantje. Elke ‘klavertje’ vormt een apart koekje.

Vijf heeren

Vijf rechthoekige koekjes met in chocolade vijf verschillende heren - zoals op speelkaarten

De vijf heeren van Vijfheerenlanden waren een inspiratiebron voor Gijsbert van de Kraats uit Ameide. Hij maakte vijf knapperige stroopkoekjes. Op de eerste vier stroopkoekjes staat in chocola een heer uit het kaartspel. Op het vijfde koekje prijkt de ‘rozen heer’. In alle ‘heeren’ op het de koekjes zijn elementen uit Vijfheerenlanden verwerkt, zoals onderdelen van de wapens van voormalig Leerdam, Zederik en Vianen en onderdelen van het huidige wapen van Vijfheerenlanden.

Een puzzel van chocola

Vierkant stuk chocolade met de afbeelding van de gemeentegrenzen in de vorm van een puzzel met het gemeentelogo er los bovenop

Bart de Gans van Perfri Chocolate & Pastry uit Meerkerk heeft een chocoladetablet gemaakt, waarin de drie voormalige gemeenten van Vijfheerenlanden als puzzelstukken in elkaar passen. In het midden verbindt een chocolaatje met het logo van Vijfheerenlanden de drie voormalige gemeenten met elkaar.

Nek-aan-nekrace

Het is een spannende wedstrijd, want de beoordelingen van de vijf deelnemers liggen dicht bij elkaar. Binnen de top drie is het een nek-aan-nekrace. Annefleur de Jong-Middelkoop van Annies Kitchen in Hoef en Haag en Albert Steehouder van Echte Bakker Steehouder in Vianen haalden de top drie net niet.

Bolgebakje met geschaafde amandelen en gedroogd stukje appel erop

Het Vijfje van Annefleur de Jong-Middelkoop was een fris bolgebakje, opgebouwd uit vijf elementen: appel-perencompote, citroenbavarois, amandelbiscuit, Dulce de Leche karamel met walnoten en een krokant amandelkoekje.

Grote ronde koek met zestien verschillende druppels witte chocolade

Albert Steehouder maakte voor de wedstrijd een ronde koek, gebaseerd op de bodem van een aardbeienslof. De afwerking op de koek is van witte chocolade en staat voor de 2 steden en 14 dorpen die samen Vijfheerenlanden vormen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 4 juli om 19.30 uur in het gemeentehuis in Meerkerk. Dan maakt juryvoorzitter en burgemeester Sjors Fröhlich de winnaar bekend.