Beleefborden in Leerdam onthuld

27 juni 2024

Op donderdag 27 juni 2024 onthulde Wethouder Ton van Maanen zes beleefborden in Leerdam. Op deze borden staat de rijke geschiedenis van Leerdam, en het glasverhaal in het bijzonder.

Trots op ons glas

“Bezoekers en inwoners kunnen op verschillende plekken in de stad lezen over de plek waar ze staan en over de rijke geschiedenis van Leerdam en haar glas”, zegt wethouder Van Maanen. “We zijn trots op ons glas en dat mogen we ook op straat laten zien.” De beleefborden staan op zes plekken in de stad.

Bij de Zuidwal, de TOP aan de Lingedijk en de Bethelkerk staat een manshoog exemplaar.
Bij de Bethelkerk staat zelfs een dubbel beleefbord, met onder meer een gedicht van Arie van Iterson uit Leerdam.
Bij de Grote Kerk, de Westwal en het Stadspark naast de Glasblazerij staat een kleinere variant, een zogenoemde lessenaar.

Glasblazer

De borden zijn gemaakt van roestkleurige cortenstalen panelen en voorzien van mooie foto’s en pakkende teksten. Ze vertellen iets over de historie van Leerdam en wat er allemaal te beleven is in de stad. Zoals bijvoorbeeld Aqua Zoo, het Hofje van Mevrouw van Aerden en het Glasmuseum. Op drie grotere panelen staat ook een plattegrond om bezoekers de weg te wijzen. Bij ieder informatiebord is een historische glasblazer in cortenstaal geplaatst.

Samenwerking

Wethouder Van Maanen is blij met de beleefborden. “Ze zijn een mooie toevoeging aan de stad. En dit project is een goed voorbeeld van veel partijen die hebben samengewerkt. Met deze prachtige borden als resultaat.” De beleefborden zijn een initiatief van de gemeente Vijfheerenlanden. Ze zijn tot stand gekomen door een samenwerking met onder ander gebiedsmarketingorganisatie Tussen Lek & Linge, de historische vereniging, de Grote Kerk, de Bethelkerk, de stadsgidsen en het Glasmuseum.