Wie wordt de eerste kinderburgemeester van Vijfheerenlanden?

5 juli 2024

Donderdag 4 juli 2024 heeft de gemeenteraad van Vijfheerenlanden besloten om een kinderburgemeester in te voeren. De zoektocht naar de eerste kinderburgemeester gaat na de zomervakantie van start.

Met de invoer van de kinderburgemeester wil de gemeente jongeren tot en met 12 jaar op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de lokale democratie en het reilen en zeilen van de gemeente.

De rol van de kinderburgemeester

De kinderburgemeester krijgt bovenal een ceremoniële rol en zal onder andere aanwezig zijn bij bijvoorbeeld de lintjesregen, Koningsdag, Veteranendag en uitreiking van de jeugdpenning. De kinderburgemeester kan echter ook een brug slaan tussen de gemeente en de jongeren van Vijfheerenlanden. Zo kan de gemeente van de kinderburgemeester leren hoe kinderen naar de samenleving kijken en wat zij belangrijk vinden.

Wanneer wordt de eerste kinderburgemeester geïnstalleerd?

De eerste kinderburgemeester van Vijfheerenlanden zal tijdens de eerste raadsvergadering van 2025 worden geïnstalleerd.
“Ik ben heel blij dat ik er een collega bij krijg in Vijfheerenlanden. Mooi om belangrijke bijeenkomsten samen met de kinderburgemeester te bezoeken en regelmatig met elkaar te spreken over hoe het met de kinderen gaat. Ik zie uit naar de samenwerking!”, aldus burgemeester Fröhlich.
De kinderburgemeester wordt aangesteld voor de periode van een jaar. Vervolgens wordt elke nieuwe kinderburgemeester iedere eerste raadsvergadering van het kalenderjaar geïnstalleerd.

Wie kan solliciteren?

In aanmerking voor de functie van kinderburgemeester komen kinderen die woonachtig zijn in de gemeente Vijfheerenlanden en in groep 7 van de basisschool zitten. De benoeming loopt van halverwege groep 7 tot halverwege groep 8.

Na de zomervakantie start de gemeente met het werven van de kinderburgemeester.