Paspoort en identiteitskaart

U kunt vanaf 1 juni 2024 een paspoort of identiteitskaart alleen aanvragen bij ons gemeentehuis in Vianen. Na vijf werkdagen kunt u het document ophalen.

Kinderen vanaf 14 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Bij het aanvragen en afhalen moeten zowel volwassenen als kinderen zelf aanwezig zijn.

Let op!In 2024 verlopen er veel paspoorten of identiteitsbewijzen die 10 jaar geldig waren. Dit betekent dat wij dit jaar veel aanvragen verwachten voor nieuwe reisdocumenten. Inwoners krijgen enkele maanden voor het verlopen van hun paspoort/ id een brief met deze informatie.

Let op!Om de wachttijden in deze piekperiode te verkorten en u sneller van dienst te kunnen zijn, bundelen wij alle aanvragen voor reisdocumenten op één locatie. Daarom gaan wij vijf dagen in de week open op onze locatie in Vianen.

Aanvragen paspoort (Deze link gaat naar een externe website)

Aanvragen identiteitskaart (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten

Kosten paspoort en identiteitskaart
Document Kosten 2024
Paspoort vanaf 18 jaar € 83,85
Paspoort tot 18 jaar € 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar € 40,90
Spoedaanvraag € 57,05 (extra)
Vervangende identiteitskaart
voor persoon met uitreisverbod
€ 36,90

Nodig

Jonger dan 18

Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen.
Voor een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming nodig. Voor een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig.

  • Als beide ouders meekomen, moeten zij allebei een paspoort of identiteitskaart meenemen
  • Als één van beide ouders niet aanwezig kan zijn, neem dan mee:

Let op!Let op! Indien geen van de bovenstaande documenten kan worden overlegd en er ook geen legalisatie elders heeft plaats gevonden, dan dient de toestemming in persoon aan de balie te worden gegeven.

Als maar één van de ouders, of iemand anders gezag heeft over het kind kan alleen diegene een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Ophalen

Uw paspoort ligt na vijf werkdagen klaar, u krijgt van ons een ontvangstbevestiging per e-mail. U heeft drie maanden de tijd om uw paspoort en/of identiteitskaart, op afspraak, zelf op te halen. Hierna wordt het vernietigd.

Let op!Let op! Heeft u voor 1 juni 2024 een paspoort of identiteitsbewijs aangevraagd in Leerdam of Meerkerk? Dan moet u dit document ook ophalen op dezelfde locatie als waar de aanvraag is gedaan. Bel voor een afspraak om uw aangevraagde document op te halen naar 088 - 599 7000.

Afspraak maken voor het ophalen van paspoort of identiteitsbewijs (Deze link gaat naar een externe website)

Paspoort of identiteitskaart kwijt

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent geeft u dat aan ons door. Dit kan online. Pas daarna kunt u een nieuwe aanvraag indienen.

Geeft u binnen vijf jaar drie keer een document als vermist op zonder geloofwaardige reden? Dan kan dit leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringen. Kijk op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website) welke gevolgen dit kan hebben.

Online aangifte vermissing reisdocument (met DigiD) (Deze link gaat naar een externe website)

Reizen met kinderen

Vanaf 14 jaar moet elk kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Voor reizen naar het buitenland moeten kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Reist u met uw kinderen naar het buitenland, maar hebben zij een andere achternaam dan u? Dit kan misschien problemen opleveren bij controles op het vliegveld. Kijk voor de meest actuele informatie over reizen met kinderen op de website van de overheid (Deze link gaat naar een externe website).