Paspoort en identiteitskaart

U kunt een paspoort aanvragen bij onze gemeentehuizen in Leerdam, Meerkerk of Vianen. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen.

Kinderen vanaf 14 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Bij het aanvragen en afhalen moeten zowel volwassenen als kinderen zelf aanwezig zijn.

Let op!Dit jaar verlopen er veel paspoorten of identiteitsbewijzen. Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Veel mensen hebben toen gewacht op het nieuwe document omdat het langer geldig is. Dit betekent dat wij dit jaar veel aanvragen verwachten voor nieuwe reisdocumenten. Inwoners krijgen enkele maanden voor het verlopen van hun paspoort/ id een brief met deze informatie.

Let op!Het gevolg van deze piek is, dat onze agenda voor het aanvragen en uitreiken van nieuwe paspoorten en identiteitsbewijzen, maar ook rijbewijzen vol loopt. Inmiddels is de wachttijd al opgelopen naar enkele weken. Vraag dus ruim voor uw vakantie uw nieuwe paspoort en identiteitsbewijs aan.

Aanvragen paspoort (Deze link gaat naar een externe website)

Aanvragen identiteitskaart (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten

Kosten paspoort en identiteitskaart
Document Kosten 2024
Paspoort vanaf 18 jaar € 83,85
Paspoort tot 18 jaar € 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar € 40,90
Spoedaanvraag € 57,05 (extra)
Vervangende identiteitskaart
voor persoon met uitreisverbod
€ 36,90

Nodig

Jonger dan 18

Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen.
Voor een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming nodig. Voor een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig.

  • Als beide ouders meekomen, moeten zij allebei een paspoort of identiteitskaart meenemen
  • Als één van beide ouders niet aanwezig kan zijn, neem dan mee:

Let op!Let op! Indien geen van de bovenstaande documenten kan worden overlegd en er ook geen legalisatie elders heeft plaats gevonden, dan dient de toestemming in persoon aan de balie te worden gegeven.

Als maar één van de ouders, of iemand anders gezag heeft over het kind kan alleen diegene een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart zelf ophalen.

Let op!Let op. Hiervoor moet u een afspraak maken op de locatie waar u ook uw aanvraag hebt ingediend.

Afspraak maken voor het ophalen van paspoort of identiteitsbewijs (Deze link gaat naar een externe website)

Paspoort of identiteitskaart kwijt

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent geeft u dat aan ons door. Dit kan online. Pas daarna kunt u een nieuwe aanvraag indienen.

Geeft u binnen vijf jaar drie keer een document als vermist op zonder geloofwaardige reden? Dan kan dit leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringen. Kijk op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website) welke gevolgen dit kan hebben.

Online aangifte vermissing reisdocument (met DigiD) (Deze link gaat naar een externe website)

Reizen met kinderen

Vanaf 14 jaar moet elk kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Voor reizen naar het buitenland moeten kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Reist u met uw kinderen naar het buitenland, maar hebben zij een andere achternaam dan u? Dit kan misschien problemen opleveren bij controles op het vliegveld. Kijk voor de meest actuele informatie over reizen met kinderen op de website van de overheid (Deze link gaat naar een externe website).