Regionaal Archief Zuid-Utrecht

Met een bezoek aan het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) neemt u een duik in de geschiedenis! In de depots beheren zij maar liefst zevenhonderd jaar archief. Bent u op zoek naar een bouwvergunning van uw huis? Wilt u meer weten over uw voorouders? Of bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de regio? Via de website en in de studiezaal van het RAZU kunt u onderzoek doen in lokale archieven, foto’s, films, kranten, boeken en tijdschriften. Wie weet wat u daar vindt?

Collectie

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht bewaart en beheert de archieven van zes gemeenten in het zuiden van de provincie Utrecht. Dit zijn de historische archieven van de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Vijfheerenlanden. Daarnaast beheert het RAZU een grote verzameling historische archieven en collecties van personen, families, bedrijven, verenigingen en kerken uit de regio.

In totaal beheert het RAZU ruim 600 verschillende archieven, met een omvang van circa, vijf strekkende kilometer. De oudste stukken komen uit de middeleeuwen, zoals het stadsrecht van Wijk bij Duurstede. Tot de jongste stukken horen de Corona collectie en de lokale krant van gisteren. Een actueel overzicht van alle bronnen vindt u op de website www.razu.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Onderzoek

Heeft u altijd al familieonderzoek willen doen of de geschiedenis van uw huis willen ontrafelen? Misschien bent u wel geïnteresseerd in de historie van een vereniging of een speciaal buurtfeest? U bent van harte welkom om archiefstukken te bekijken in de studiezaal.

U kunt vijf dagen per week terecht in de studiezaal terecht voor onderzoek in de collectie. De medewerkers kunnen u uitleggen hoe u de juiste archiefstukken kunt vinden. Zij halen vervolgens de stukken voor u uit het depot. Om u goed en snel te kunnen helpen vragen wij u een afspraak te maken. Dat kan via info@razu.nl of door te bellen naar 088 - 530 0170

De openingstijden zijn:

  • Maandag t/m donderdag van 9:00 - 16:30 uur
  • Vrijdag van 9:00 - 13:00 uur

Daarnaast is een groot deel van de collectie, vooral foto’s, prenten, kaarten en kranten, digitaal te raadplegen via de website www.razu.nl (Deze link gaat naar een externe website). Naast de bronnen vind u hier ook verhalen over de geschiedenis van de regio.

Openbaar

Bijna alle archieven zijn openbaar en zonder kosten te bekijken. Sommige archieven zijn nog niet openbaar. Bijvoorbeeld omdat er vertrouwelijke informatie in staat, of omdat er gegevens van nog levende personen in staan. Het inzien van deze stukken kan alleen na toestemming van de archivaris.

Over het RAZU

De zes gemeenten hebben bij het RAZU de taken belegd die volgen uit de Archiefwet 1995 en taken die horen bij de functie van een regionaal kennis- en informatiecentrum. De opdracht aan het RAZU is:

  • De zorg voor en het beheer van de bij de archiefdienst berustende archieven van de zes deelnemende gemeenten;
  • Het toezicht op het beheer van de archieven van de zes gemeenten die nog niet naar het RAZU zijn overgebracht;
  • Het stimuleren van de lokale en regionale geschiedbeoefening;
  • Het aanleggen, beheren en bewaren van een zo compleet mogelijke collectie bronnen op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis.

Contactgegevens en openingstijden

Regionaal Archief Zuid-Utrecht www.razu.nl (Deze link gaat naar een externe website)

Openingstijden (op afspraak)

  • Maandag t/m donderdag van 9:00 - 16:30 uur
  • Vrijdag van 9:00 - 13:00 uur

Bezoekadres:
Karel de Grotestraat 30 3962 CL Wijk bij Duurstede

Postadres:
Postbus 64 3960 BB Wijk bij Duurstede

Contact
Mail: info@razu.nl
Telefoon: 088 - 530 0167