Veel gestelde vragen over Inrijverboden sluipverkeer

Hieronder vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen over de Inrijverboden sluipverkeer Vianen-Lexmond.

Ik ben inwoner van gemeente Vijfheerenlanden. Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Inwoners kunnen de ontheffing eenvoudig digitaal aanvragen via DigiD.

Ga naar Ontheffing aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Zorg dat u uw DigiD en kenteken(s) bij de hand heeft. U kunt per persoon vijf kentekens invullen die op uw naam geregistreerd zijn. Rijdt u in een leaseauto of bedrijfsauto? Dan voegt u aan de aanvraag een verklaring toe waaruit blijkt dat u de vaste berijder bent.


Ook kunt u één vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt u op ieder moment wijzigen. Dit geldt ook voor de vijf kentekens op uw naam.

Ik heb hulp nodig bij de digitale aanvraag. Hoe werkt dat?

Wij beseffen dat het voor u lastig kan zijn om ontheffingen aan te vragen. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Kijk dan of een familielid of kennis u kan helpen. Kan dit niet? Dan kunt u een afspraak maken met de gemeente. Bel hiervoor naar 088 - 599 7073. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.00 uur. U kunt dan kiezen uit een aantal locaties in de gemeente waar u naartoe kunt komen. Dan vullen we samen met u de aanvraag in. De afspraken worden ingepland in de week van 4 tot en met 8 maart 2024. Zorg wel dat u uw identiteitsbewijs en de kenteken(s) van uw voertuig(en) meeneemt. Wilt u ook één kenteken van buiten de gemeente registreren voor een ontheffing? Neem dan ook dit kenteken mee naar de afspraak.

Ik wil de aanvraag liever per post regelen. Kan dat?

Dat kan. Schrijf dan een brief waarin u de ontheffing aanvraagt. Zet in de brief uw BSN en de kenteken(s) die op uw naam zijn geregistreerd. Wilt u ook één kenteken van buiten de gemeente registreren voor een ontheffing? Zorg dat u dit kenteken ook in uw brief noemt. Stuur de aanvraag gratis naar gemeente Vijfheerenlanden o.v.v. sluipverkeer, antwoordnummer 28, 4140 VB Leerdam.

Ik ben ondernemer in gemeente Vijfheerenlanden. Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Dan kunt u de ontheffing aanvragen via eHerkenning. Heeft u nog geen eHerkenning? Ga dan naar eherkenning.nl en vraag het aan. U heeft betrouwbaarheidsniveau 2 nodig.

Ga met de eHerkenning inloggegevens naar Ontheffing aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Daar kunt u niet alleen uw eigen kenteken invoeren, maar ook 100 kentekens van uw werknemers. Op de webpagina vindt u meer uitleg.

Hoeveel kentekens mag ik per woonadres registeren voor ontheffing?

U kunt per persoon vijf kentekens invullen van voertuigen die op uw eigen naam geregistreerd zijn. Rijdt u in een leaseauto of bedrijfsauto? Dan voegt u aan de aanvraag van de ontheffing een verklaring toe waaruit blijkt dat u de vaste berijder bent.

Ook kunt u één vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt u op ieder moment wijzigen.

Wat kost een ontheffing?

In de gemeenteraad is besloten dat het aanvragen van een langdurige ontheffing in 2024 gratis is. Deze ontheffing is dan geldig tot en met 31 december 2027. Het aanvragen van een dagontheffing in 2024 kost 3 euro. Een dagontheffing aanvragen kan vanaf 18 maart 2024. De link delen we dan op deze pagina.

Moet ik het kenteken van mijn motor ook doorgeven voor een ontheffing?

Motoren zijn uitgezonderd, hier hoeft u geen ontheffing voor aan te vragen.

Moet ik ook een ontheffing aanvragen voor mijn aanhangwagen of caravan?

Een ontheffing is alleen nodig voor trekkende voertuigen, en niet voor uw aanhangwagen of caravan.

Waarom is er niet gekozen voor een camerasysteem die de tijd van het binnen rijden van de inrijverboden en het oprijden van een snelwegoprit meet, en aan de hand van deze tijd wel of geen boete uitschrijft?

Het is juridisch gezien niet mogelijk om de tijden te meten en een trajectcontrole in te stellen.

Waarom geldt het inrijverbod niet voor vrachtverkeer?

De sluiproute A2-Bentz-Berg-Lexmondsestraatweg/Oude Rijksweg- A27 is voor autoverkeer 4 minuten sneller in avondspits dan de route via knooppunt Everdingen. Vrachtverkeer heeft veel minder tijdwinst en sluipt daardoor ook minder. Daarom zijn de inrijverboden niet voor hen van toepassing, en ook omdat er ook bestemmings-vrachtverkeer is naar de bedrijven.

Hoe werkt het als ik een leaseauto of bedrijfsauto heb?

Als u een leaseauto heeft, dan kunt u een verklaring van de leasemaatschappij toevoegen aan de digitale aanvraag. Werkt u voor een ondernemer buiten Vijfheerenlanden en rijdt u in een bedrijfsauto? Dan kan uw werkgever een verklaring afgeven waarin staat dat u de berijder bent van het voertuig. Deze verklaring voegt u als bijlage bij de aanvraag toe.

Ik ben geen inwoner of ondernemer in Vijfheerenlanden maar ik heb wel een ontheffing nodig. Wat nu?

Komt u regelmatig op 1 adres? Dan kan de bewoner/ondernemer voor u een vrij kenteken toevoegen. U krijgt dan een langdurige ontheffing.
Heeft u de ontheffing maar kort nodig? Vraag dan zelf een dagontheffing aan. Een dagontheffing aanvragen kan vanaf 18 maart 2024. De link delen we dan op deze pagina.

Er komt in de vakantie iemand op mijn huis en/of huisdieren passen. Kan diegene dan ook een ontheffing krijgen?

U kunt 1 vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt op ieder moment wijzigen.

Wanneer is een ontheffing niet meer geldig?

De ontheffing vervalt:

  • bij overlijden van de ontheffinghouder.
  • bij verhuizing van de ontheffinghouder.
  • wanneer de verkeersmaatregel, waarvoor de ontheffing is verleend, wordt ingetrokken of gewijzigd.

Hoe wordt er gehandhaafd?

Na invoering van de inrijverboden op 27 maart 2024, volgt eerst een waarschuwingsperiode. Gemotoriseerd verkeer dat daarna over deze wegen wil rijden, wordt via camera’s geregistreerd. Wie geen ontheffing heeft, riskeert een boete.

Wat is een verkeersbesluit?

Dat is een besluit wat een wegbeheerder moet nemen als er een functie wijzigt. Voor het instellen van de inrijverboden is een verkeersbesluit nodig. Een verkeersbesluit ligt zes weken ter inzage. Op basis van reacties kan een besluit wijzigen.

Wat zijn beleidsregels?

In de beleidsregels staat wie er in aanmerking komt voor een ontheffing en onder welke voorwaarden.

Komen er maatregelen tegen het sluipverkeer op Lakerveld?

Dit is een ander project. We zijn hierover in gesprek met Rijkswaterstaat.

Ik ben inwoner van Ameide en wil tussen 15.00 en 19.00 uur over een weg met een inrijverbod. Mag dat en hoeveel kost dat?

Ja, als inwoner van de gemeente Vijfheerenlanden kunt u in 2024 gratis een ontheffing voor drie jaar aanvragen. Met deze ontheffing kunt u gebruik blijven maken van deze wegen, ook van maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur.

Ik wil vanuit Ameide naar Utrecht. Welke opties zijn er en heb ik dan een ontheffing nodig?

Het inrijverbod geldt alleen van maandag t/m vrijdag in de avondspits vanuit Utrecht richting Gorinchem en niet andersom. U kunt dus gewoon van Ameide naar Utrecht blijven reizen zoals u gewend bent zonder ontheffing.

Ik wil vanuit Utrecht naar huis richting Ameide. Welke opties zijn er en heb ik dan een ontheffing nodig?

Als inwoner van Vijfheerenlanden kunt u met een ontheffing gebruik blijven maken van dezelfde routes als u gewend bent.

Ik kom uit de regio Utrecht en ga op visite in Ameide en wil tussen 15.00 en 19.00 uur door het inrijverbod. Welke opties zijn er?

U kunt een dagontheffing aanvragen, of via de A2/A27 naar Ameide rijden. Indien mogelijk kunt u er ook voor kiezen om op een ander tijdstip te reizen. Alleen op maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur geldt het inrijverbod.

Ik heb als inwoner van Vijfheerenlanden een tijdelijke leenauto of vervangend vervoer. Kan ik voor dit tijdelijke kenteken ook een ontheffing krijgen?

Als u als inwoner van Vijfheerenlanden een ontheffing heeft kunt u zelf digitaal het kenteken van uw tijdelijke leenauto of vervangend vervoer doorgeven.

Ik kom vanaf Utrecht en moet laden en lossen bij een bedrijf die in het gebied van de inrijverboden ligt. Word ik dan ook bekeurd als ik gelost of geladen heb en weer de A27 richting Gorinchem neem?

Vrachtwagens hebben geen ontheffing nodig en kunnen dit gebied nog steeds in, ook tijdens het inrijverbod dat geldt van maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur.

Waar kan ik met mijn vragen terecht?

Heeft u vragen? Bel dan naar ons servicecentrum fysieke leefomgeving via 088 - 599 7000 en vraag om een terugbelverzoek. We bellen u dan terug om uw vragen te beantwoorden. Of stuur een e-mail naar info@vijfheerenlanden.nl.