Veel gestelde vragen over Inrijverboden sluipverkeer

Hieronder vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen over de Inrijverboden sluipverkeer Vianen-Lexmond.

Ik ben inwoner van gemeente Vijfheerenlanden. Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Inwoners kunnen de ontheffing eenvoudig digitaal aanvragen via DigiD.

Ga naar Ontheffing aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Zorg dat u uw DigiD en kenteken(s) bij de hand heeft. U kunt per persoon vijf kentekens invullen die op uw naam geregistreerd zijn. Rijdt u in een leaseauto of bedrijfsauto? Dan voegt u aan de aanvraag een verklaring toe waaruit blijkt dat u de vaste berijder bent.

Ook kunt u één vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt u op ieder moment wijzigen. Dit geldt ook voor de vijf kentekens op uw naam

Ik wil de aanvraag liever per post regelen. Kan dat?

Dat kan. Schrijf dan een brief waarin u de ontheffing aanvraagt. Zet in de brief uw BSN en de kenteken(s) die op uw naam zijn geregistreerd. Wilt u ook één kenteken van buiten de gemeente registreren voor een ontheffing? Zorg dat u dit kenteken ook in uw brief noemt. Stuur de aanvraag gratis naar gemeente Vijfheerenlanden o.v.v. sluipverkeer, antwoordnummer 28, 4140 VB Leerdam.

Ik ben ondernemer in gemeente Vijfheerenlanden. Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Dan kunt u de ontheffing aanvragen via eHerkenning. Heeft u nog geen eHerkenning? Ga dan naar eherkenning.nl en vraag het aan. U heeft betrouwbaarheidsniveau 2 nodig.

Ga met de eHerkenning inloggegevens naar Ontheffing aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Daar kunt u niet alleen uw eigen kenteken invoeren, maar ook 100 kentekens van uw werknemers. Let op: u kunt per keer maximaal vijf kentekens invoeren. Wilt u meer kentekens invoeren? Kies dan na het aanvragen van deze ontheffing voor 'nog een product aanvragen'.

Hoe werkt de waarschuwingsperiode?

Vanaf de start van het inrijverbod heeft u een ontheffing nodig om door de inrijverboden te rijden. In de eerste periode starten we met waarschuwen (gewenningsperiode). Rijdt iemand met een voertuig zonder geldige ontheffing langs één van inrijverboden? Dan kan de houder van het voertuig per post een waarschuwingsbrief ontvangen.

Bent u tijdens de gewenningsperiode verschillende keren in een week door één van de inrijverboden gereden? Dan ontvangt u daarvoor maar één waarschuwing.

Hoe wordt er gehandhaafd?

In de gewenningsperiode kunt u alleen een waarschuwing krijgen. Daarna kunt u voor het negeren van de inrijverboden een boete krijgen. Het negeren van het inrijverbod is een verkeersovertreding. De boete voor deze verkeersovertreding wordt verzonden door het CJIB en is € 120,00 (exclusief € 9,00 administratiekosten).

Hoeveel kentekens mag ik per woonadres registeren voor ontheffing?

U kunt per persoon vijf kentekens invullen van voertuigen die op uw eigen naam geregistreerd zijn. Rijdt u in een leaseauto of bedrijfsauto? Dan voegt u aan de aanvraag van de ontheffing een verklaring toe waaruit blijkt dat u de vaste berijder bent.

Ook kunt u één vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt u op ieder moment wijzigen.

Wat kost een ontheffing?

In de gemeenteraad is besloten dat het aanvragen van een langdurige ontheffing in 2024 gratis is. Deze ontheffing is dan geldig tot en met 31 december 2027. Het aanvragen van een dagontheffing in 2024 kost 3 euro.

Moet ik het kenteken van mijn motor ook doorgeven voor een ontheffing?

Motoren zijn uitgezonderd, hier hoeft u geen ontheffing voor aan te vragen.

Moet ik ook een ontheffing aanvragen voor mijn aanhangwagen of caravan?

Een ontheffing is alleen nodig voor trekkende voertuigen, en niet voor uw aanhangwagen of caravan.

Waarom is er niet gekozen voor een camerasysteem die de tijd van het binnen rijden van de inrijverboden en het oprijden van een snelwegoprit meet, en aan de hand van deze tijd wel of geen boete uitschrijft?

Het is juridisch gezien niet mogelijk om de tijden te meten en een trajectcontrole in te stellen.

Waarom geldt het inrijverbod niet voor vrachtverkeer?

De sluiproute A2-Bentz-Berg-Lexmondsestraatweg/Oude Rijksweg- A27 is voor autoverkeer 4 minuten sneller in avondspits dan de route via knooppunt Everdingen. Vrachtverkeer heeft veel minder tijdwinst en sluipt daardoor ook minder. Daarom zijn de inrijverboden niet voor hen van toepassing, en ook omdat er ook bestemmings-vrachtverkeer is naar de bedrijven.

Hoe werkt het als ik een leaseauto of bedrijfsauto heb?

Als u een leaseauto heeft, dan kunt u een verklaring van de leasemaatschappij toevoegen aan de digitale aanvraag. Werkt u voor een ondernemer buiten Vijfheerenlanden en rijdt u in een bedrijfsauto? Dan kan uw werkgever een verklaring afgeven waarin staat dat u de berijder bent van het voertuig. Deze verklaring voegt u als bijlage bij de aanvraag toe.

Ik ben geen inwoner of ondernemer in Vijfheerenlanden maar ik heb wel een ontheffing nodig. Wat nu?

Komt u regelmatig op één adres? Dan kan de bewoner/ondernemer voor u een vrij kenteken toevoegen. U krijgt dan een langdurige ontheffing.
Heeft u de ontheffing maar kort nodig? Vraag dan zelf een dagontheffing aan.

Let op: bij het aanvragen van de dagontheffing is restitutie (terugbetaling) niet mogelijk.

Er komt in de vakantie iemand op mijn huis en/of huisdieren passen. Kan diegene dan ook een ontheffing krijgen?

U kunt 1 vrij kenteken invoeren per huishouden (dus niet per persoon). Dit is een kenteken dat niet op uw naam staat. U kunt zo bijvoorbeeld een familielid, zorgverlener of kennis van buiten Vijfheerenlanden een ontheffing geven. Dit kenteken kunt op ieder moment wijzigen.

Wanneer is een ontheffing niet meer geldig?

De ontheffing vervalt:

  • bij overlijden van de ontheffinghouder.
  • bij verhuizing van de ontheffinghouder.
  • wanneer de verkeersmaatregel, waarvoor de ontheffing is verleend, wordt ingetrokken of gewijzigd.

Heb ik in het weekend of op feestdagen ook een ontheffing nodig?

De inrijverboden gelden alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen zoals Hemelvaartsdag of Pinksteren heeft u geen ontheffing nodig. Op deze pagina vindt u een overzicht van de officiële feestdagen: Wanneer zijn de officiële feestdagen in Nederland? (Deze link gaat naar een externe website)

Wat is een verkeersbesluit?

Dat is een besluit wat een wegbeheerder moet nemen als er een functie wijzigt. Voor het instellen van de inrijverboden is een verkeersbesluit nodig. Een verkeersbesluit ligt zes weken ter inzage. Op basis van reacties kan een besluit wijzigen.

Wat zijn beleidsregels?

In de beleidsregels staat wie er in aanmerking komt voor een ontheffing en onder welke voorwaarden.

Komen er maatregelen tegen het sluipverkeer op Lakerveld?

Dit is een ander project. We zijn hierover in gesprek met Rijkswaterstaat.

Ik ben inwoner van Ameide en wil tussen 15.00 en 19.00 uur over een weg met een inrijverbod. Mag dat en hoeveel kost dat?

Ja, als inwoner van de gemeente Vijfheerenlanden kunt u in 2024 gratis een ontheffing voor drie jaar aanvragen. Met deze ontheffing kunt u gebruik blijven maken van deze wegen, ook van maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur.

Ik wil vanuit Ameide naar Utrecht. Welke opties zijn er en heb ik dan een ontheffing nodig?

Het inrijverbod geldt alleen van maandag t/m vrijdag in de avondspits vanuit Utrecht richting Gorinchem en niet andersom. U kunt dus gewoon van Ameide naar Utrecht blijven reizen zoals u gewend bent zonder ontheffing.

Ik wil vanuit Utrecht naar huis richting Ameide. Welke opties zijn er en heb ik dan een ontheffing nodig?

Als inwoner van Vijfheerenlanden kunt u met een ontheffing gebruik blijven maken van dezelfde routes als u gewend bent.

Ik kom uit de regio Utrecht en ga op visite in Ameide en wil tussen 15.00 en 19.00 uur door het inrijverbod. Welke opties zijn er?

U kunt een dagontheffing aanvragen, of via de A2/A27 naar Ameide rijden. Indien mogelijk kunt u er ook voor kiezen om op een ander tijdstip te reizen. Alleen op maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 19.00 uur geldt het inrijverbod.

Ik heb als inwoner van Vijfheerenlanden een tijdelijke leenauto of vervangend vervoer. Kan ik voor dit tijdelijke kenteken ook een ontheffing krijgen?

Als u als inwoner van Vijfheerenlanden een ontheffing heeft kunt u zelf digitaal het kenteken van uw tijdelijke leenauto of vervangend vervoer doorgeven.

Ik kom vanaf Utrecht en moet laden en lossen bij een bedrijf die in het gebied van de inrijverboden ligt. Word ik dan ook bekeurd als ik gelost of geladen heb en weer de A27 richting Gorinchem neem?

Vrachtwagens hebben geen ontheffing nodig en kunnen dit gebied nog steeds in, ook tijdens het inrijverbod dat geldt van maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur.

Ik ben ondernemer in Vijfheerenlanden en wil ontheffingen aanvragen. Ik dacht dat ik 100 kentekens mocht doorgeven, maar zie alleen de mogelijkheid om 5 kentekens door te geven. Hoe zit dit?

Als ondernemer in Vijfheerenlanden kunt u 100 kentekens van uw werknemers invoeren. In het systeem kunt u per keer maximaal 5 kentekens invoeren. Volg na het invoeren van deze 5 kentekens alle stappen. Wilt u meer kentekens invoeren? Kies dan na het aanvragen van deze ontheffing voor ‘nog een product aanvragen’ en start met een nieuwe aanvraag van 5 kentekens.

Mijn onderneming is gevestigd buiten gemeente Vijfheerenlanden, maar het kan voorkomen dat ik met spoed in de gemeente Vijfheerenlanden moet zijn (bijvoorbeeld dierenarts, veearts, wijkzorg, jeugdzorg). Kan ik een ontheffing krijgen?

Ga naar www.gemeenteportaal.nl/vijfheerenlanden en kies voor ‘Login ondernemers’. Log in met E-herkenning en kies voor de knop ‘tijdelijke ontheffing’. Hier kunt u een verzoek indienen. Laat in de motivatie bij het verzoek duidelijk blijken dat er sprake is van spoedzorg (bijvoorbeeld door een brief van de werkgever). Dit verzoek wordt dan beoordeeld door team Verkeer.

Ik wil een bezwaarschrift indienen of heb hier een vraag over. Hoe werkt dat?

Mail hiervoor naar sluipverkeer@vijfheerenlanden.nl. Dan sturen we uw bezwaarschrift of uw vraag hierover naar de juiste afdeling.

Ik wil een ontheffing aanvragen maar kan niet inloggen?

Het kan gebeuren dat er sprake is van een tijdelijke storing. Meestal is dit binnen een paar uur weer opgelost. Ons advies is om het op een later moment nogmaals te proberen. Blijft u de foutmelding krijgen? Stuur dan een screenshot naar sluipverkeer@vijfheerenlanden.nl.

Het lukt mij niet om via mijn Apple telefoon een ontheffing aan te vragen. Wat moet ik doen?

Ons advies is om de ontheffing dan via uw computer of laptop aan te vragen. Het komt ook voor dat de mail vanuit het systeem niet leesbaar is op de standaard mail van IOS.

Waar kan ik met mijn vragen terecht?

Heeft u vragen? Bel dan naar ons servicecentrum fysieke leefomgeving via 088 - 599 7000 en vraag om een terugbelverzoek. We bellen u dan terug om uw vragen te beantwoorden. Of stuur een e-mail naar sluipverkeer@vijfheerenlanden.nl.