Vluchtelingenopvang
De gemeente Vijfheerenlanden neemt haar verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen, zowel met als zonder Spreidingswet. We zetten in op duurzame opvang.
Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zoeken we naar mogelijke opvanglocaties. Op basis van de Spreidingswet moeten we 338 vluchtelingen opvangen. Het lukt niet om voor 1 juli 2025 genoeg plekken te vinden. We houden u op de hoogte van onze stappen om toch voldoende opvangplekken te realiseren en binnen welke tijd dit gebeurt.
Onze aanpak
- We streven naar opvanglocaties die in omvang passen bij de grootte van de kern en de draagkracht van de omgeving.
- We zetten in op langdurig beschikbare opvang, afhankelijk van de locatie, lokale context en draagvlak.
- We kiezen voor opvanglocaties met maatschappelijke meerwaarde. De gemeente houdt de regie en blijft investeren in de integratie van vluchtelingen. Meedoen en meewerken is belangrijk. We willen hier als gemeente ook zelf in investeren als dat nodig is.
- Na een bestuurlijk besluit over opvanglocatie(s) informeren we omwonenden en ondernemingen in de buurt. We blijven open en transparant communiceren en betrekken de gemeenschap bij de organisatie van activiteiten.
- De gemeente Vijfheerenlanden blijft humane opvang bieden aan mensen die dit nodig hebben, ook als de Spreidingswet stopt.
Proces tot nu toe
- Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Hierin staat dat gemeenten verplicht zijn om vluchtelingen op te vangen. Doel van de wet is voldoende opvangplekken te vinden die beter verdeeld zijn over heel Nederland.
- Op 4 juli 2024 heeft de gemeenteraad kaders vastgesteld voor de asielopvang in onze gemeente.
Bekijk ook:
Vragen?
Lees hieronder het antwoord op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op via asielopgave@vijfheerenlanden.nl.
Veel gestelde vragen
Hoeveel vluchtelingen vangen we al op?
Er is op dit moment plek voor 100 vluchtelingen aan de Lage Biezen. Dat betekent dat we voor nog 238 vluchtelingen een plek moeten vinden.
Wat gebeurt er met de vluchtelingen in Lage Biezen?
Op de lange termijn zullen de plekken die nu aan de Lage Biezen beschikbaar zijn, verhuizen naar nieuwe opvanglocaties.
Wat gebeurt er als de gemeente de doelstelling voor 1 juli 2025 niet haalt?
Het is nog niet bekend welke sancties er volgen als de gemeente op 1 juli 2025 nog niet genoeg opvangplekken heeft. Het risico bestaat dat de provincie plekken gaat aanwijzen.
Wat doet de gemeente aan integratie?
Bij de ontwikkeling van locaties kijken we naar mogelijkheden voor werk, Nederlandse taal leren en participatie met inwoners.
Hoe kan ik helpen?
Als u graag vrijwilligerswerk doet voor de opvanglocatie(s), kunt u contact opnemen met het COA. U kunt bijvoorbeeld activiteiten organiseren of een taalmaatje worden.
Wie is verantwoordelijk voor de opvang?
Het COA is verantwoordelijk voor de vluchtelingen die naar de opvanglocatie komen. Medewerkers van het COA begeleiden de vluchtelingen tijdens hun verblijf in deze locatie. Er is 24 uur per dag beveiliging aanwezig.
Hoe zit het met de veiligheid?
Er is dagelijks een locatiemanagement aanwezig voor de dagelijkse aansturing en begeleiding op de locatie. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging. Dit om de opvang voor zowel de inwoners en ondernemers uit de buurt als voor de vluchtelingen goed en veilig te laten verlopen. De locatie is vanaf de opening 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken. Deze gegevens delen we zodra een locatie opent.