Landbouw

De gemeente Vijfheerenlanden is voornamelijk een agrarisch gebied. De agrarische sector is als heel lang een belangrijke economische sector. Agrariërs verzorgen hier ruim 9.330 hectare grond. Dat is ruim 60% van het grondgebied van de gemeente. In Vijfheerenlanden bestaat de agrarische sector voornamelijk uit melkveehouderij en fruitteelt.

De gemeente vindt het belangrijk dat de landbouwsector gezond is en zorgt voor voortbestaan van de voedselvoorziening.

Vragen en antwoorden

Tijdens de bijeenkomsten met agrariërs en van de werkgroep Landbouw hebben we gemerkt dat er nog veel vragen zijn waarop nog geen duidelijk antwoord is te geven. Vooral als het gaat over stikstof. We hopen dat daar snel meer duidelijkheid over komt.

Op de website van de provincie Utrecht op de pagina Stikstof en vergunningen (Deze link gaat naar een externe website) kunt u hierover meer lezen

Contact met de gemeente

Als u vragen of opmerkingen aan gemeente Vijfheerenlanden heeft op het gebied van landbouw dan kunt u die per mail stellen. Stuur uw mail naar landbouw@vijfheerenlanden.nl.

Nieuwsbrief ontvangen

De gemeente verstuurt regelmatig een nieuwsbrief landbouw voor de agrarische sector. Daarin houden wij u op de hoogte van belangrijke onderwerpen en de vergaderingen van de werkgroep Landbouw.

Alle velden met een * zijn verplicht





Eerdere nieuwsbrieven

Gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied

Met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) (Deze link gaat naar een externe website) wil de Rijksoverheid vóór 2030:

  • de natuur ruimte bieden voor herstel en versterking.
  • de kwaliteit van water en bodem verbeteren.
  • meer doen tegen klimaatverandering.

Samen met provincies, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke partners, (agrarisch) ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers zoekt het NPLG naar oplossingen voor ieder gebied.

De regering maakt hier € 24,3 miljard voor vrij. De provincies werken in opdracht van het Rijk aan de oplossingen voor ieder gebied. Dit doen ze door gebiedsprogramma’s te maken.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) sprak met de agrarische sector over een Landbouwakkoord. De onderhandelingen daarover zijn op 21 juni 2023 gestopt. In eerste instantie wilde de regering zelf een beleidsvisie voor de toekomst van de agrarische sector maken. Tot er een nieuwe regering is, is het onduidelijk wat er gaat gebeuren.

Provinciaal gebiedsplan

Het Rijk heeft aan alle provincies gevraagd om een provinciaal gebiedsplan op te stellen. Hierin staan voor ieder gebied de doelen voor stikstof, natuur, water en klimaat.

De provincie Utrecht heeft begin juli 2023 het concept-Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG 1.0) ingeleverd bij het Rijk. Hierin staat hoe de provincie Utrecht werkt aan een vitaal landelijk gebied. Een gebied waarin een gezonde natuur, een klimaatbestendig landschap en een economisch rendabele en duurzame landbouw samen gaan.

Dit conceptplan wordt besproken met belanghebbenden. Provinciale Staten van Utrecht stelt het UPLG 1.0 in 2025 definitief vast. Meer informatie vindt u op de webpagina Utrechts Programma Landelijk Gebied (Deze link gaat naar een externe website).

Het Utrechtse landschap is gevarieerd. Elk gebied is uniek en vraagt een eigen aanpak. Daarom werkt de provincie het UPLG uit via de Gebiedsgerichte Aanpak. Dit betekent in de praktijk dat de provincie is verdeeld in negen gebieden. Elk gebied heeft een eigen gebiedsagenda, een coördinator en een aanpak die past bij het gebied. Vijfheerenlanden is één van deze gebieden. In de gebiedsagenda’s worden de doelen en maatregelen uit het UPLG voor ieder gebied verder uitgewerkt.

Lees op de website van de provincie Utrecht meer over de Gebiedsgerichte aanpak in Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website).

Landbouwvisie Vijfheerenlanden

De gemeente wil samen met alle belanghebbenden werken aan een aantrekkelijk, vitaal en toekomstbestendig buitengebied. Een gebied waarin de agrariër zijn werk kan doen. Waar plek is voor recreatie en ruimte voor herstel van de natuur en biodiversiteit. Onze inzet is een goede balans tussen landbouw, natuur, waterbeheer. We houden daarbij rekening met de gevolgen van:

  • bodemdaling
  • recreatie
  • het opwekken van duurzame energie
  • alle andere belangen die spelen in het landelijk gebied.

De gemeente stelt zich zoveel mogelijk op als partner van de agrariërs bij de verandering van de landbouw. Samen met hen onderzoeken we hoe we de doelen voor verduurzaming, biodiversiteit en natuurversterking kunnen combineren met een gezonde economische bedrijfsvoering.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft de Landbouwvisie voor de gemeente Vijfheerenlanden gemaakt. Dit heeft ze in nauw overleg met de werkgroep Landbouw en andere betrokkenen gedaan. De gemeenteraad heeft de Landbouwvisie Vijfheerenlanden 2040 (PDF, 1.7 MB) tijdens de raadsvergadering van 2 november 2023 (Deze link gaat naar een externe website) vastgesteld.

De landbouwvisie is de basis voor de Uitvoeringsagenda Landelijk Gebied. De gemeente Vijfheerenlanden en de gemeente Molenlanden hebben samen een Uitvoeringsagenda Landelijk Gebied voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (PDF, 546.6 kB) gemaakt.

Werkgroep Landbouw

In de werkgroep Landbouw zitten met mensen uit de agrarische sector. De sector zit daardoor zelf aan tafel en denkt en praat mee over de toekomst van de landbouw. Ruim 30 mensen hebben zich aangemeld voor deze werkgroep. Leden uit de werkgroep zitten op persoonlijke titel in de werkgroep en hebben officieel geen mandaat.

De werkgroep Landbouw heeft de volgende rol:

  • Gevraagd en ongevraagd adviseren. Bijvoorbeeld over stukken die worden gemaakt en horen bij de landbouwvisie, het uitvoeringsprogramma landelijk gebied en de provinciale gebiedsagenda voor Vijfheerenlanden.
  • Op onderdelen zelf aan de slag gaan, geholpen door gemeente en provincie.
  • Inbrengen van kennis en kunde, benoemen van knelpunten, oplossingsrichtingen of ervaringen uit pilots en dergelijke
  • De verbinding verzorgen met de achterban.

Wilt u mee denken? U kunt zich nog steeds aanmelden voor de werkgroep Landbouw door een e-mail te sturen naar landbouw@vijfheerenlanden.nl.