Vijfheerenlanden werkt Mantelzorgvriendelijk

29 maart 2024

Op 28 maart 2024 ontvingen wethouders Kees Bel en Joop van Montfoort de erkenning 'Wij werken Mantelzorgvriendelijk. De gemeente Vijfheerenlanden ontvangt deze erkenning omdat de gemeente de combinatie van werk en mantelzorg bespreekbaar en mogelijk maakt. De organisatie Werk & Mantelzorg reikte de erkenning uit.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp aan iemand die hulp nodig heeft door iemand uit diens directe sociale omgeving. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding van een kind met autisme of persoonlijke verzorging van een ernstig zieke partner of ouder. Nederland kent ongeveer vier miljoen mantelzorgers.

Werk en Mantelzorg

1 op de 4 werknemers in Nederland heeft mantelzorgtaken. En dit aantal zal de komende jaren groeien. Voor deze groep medewerkers ligt overbelasting op de loer. Met het oog op goed werkgeverschap vraagt dit om een goede (sociale) aanpak.

"De gemeente Vijfheerenlanden heeft al verschillende dingen gedaan om aandacht te vragen voor werk en mantelzorg. Zo hebben we onder andere een interview met mantelzorgers gedaan in het personeelsblad en is er een informatiepagina voor mantelzorgers op ons intranet", zegt wethouder Van Montfoort. "Ook hebben we een bijeenkomst voor mantelzorgers en een cursus voor leidinggevenden georganiseerd."

"We zijn trots op de erkenning. Maar hiermee zijn we er niet, het onderwerp blijft belangrijk en vraagt continue onze aandacht", vervolgt Van Montfoort.

Ook mantelzorgvriendelijk worden?

Wethouder Bel vult aan: "De gemeente Vijfheerenlanden hoopt dat ook andere organisaties en bedrijven aandacht gaan besteden aan de combinatie van werk en mantelzorg. Dit levert winst op, zowel voor werknemer als werkgever. Het leidt onder andere tot een betere balans, minder ziekteverzuim en een betere kwaliteit van het werk."

Organisaties en bedrijven kunnen de erkenning 'Wij zijn Mantelzorgvriendelijk' aanvragen via de website Werk en Mantelzorg (Deze link gaat naar een externe website). De Stichting Werk en Mantelzorg heeft een duidelijk plan hiervoor.
Ook het Mantelzorgpunt (Deze link gaat naar een externe website) van de gemeente Vijfheerenlanden verstrekt meer informatie over hoe de erkenning aan te vragen. Het Mantelzorgpunt is telefonisch bereikbaar via nummer 085 - 0163 839. Zo wordt de gemeente Vijfheerenlanden steeds mantelzorgvriendelijker!