Verslag werkgroep Monnikendreef 16 november 2022

Een bewoner geeft aan dat het verslag te veel op hoofdlijnen was. Het verslag is daarop aangepast en daarom pas later op deze webpagina geplaatst.

De aanwezigen (5 bewoners, projectleider gemeente en communicatieadviseur gemeente) stellen zich voor en geven hun verwachtingen aan. De werkgroep dient als brug tussen gemeente en de wijk en geeft advies over hoe de wijk het beste betrokken kan worden. De werkgroep is geen vertegenwoordiging van de wijk. De aanwezigen denken mee maar staan niet of niet geheel achter de plannen van de gemeente. Via de gemeentewebsite wordt het verslag van deze avond gedeeld.

Proces

Het proces tot nu toe is besproken. Het verdient niet de schoonheidsprijs. De wijk kreeg in 2021 een brief dat de gemeente de grond strategisch had aangekocht en dat zij de wijk zou laten meedenken over de invulling. Niet lang daarna werd ineens gemeld dat daar flexwoningen zouden komen. De wijk kon daar niet over meedenken. In de wijk is vervolgens een enquête gehouden: 96% wilde geen flexwoningen op die locatie.

De bewonersavond in juni verliep ongelukkig. Ook dit is in de werkgroep besproken.

De gemeente stuurde na die bijeenkomst een tweede brief. Hierdoor voelden de bewoners zich weggezet als tegenstanders. Niet de hele wijk is tegen, het gaat om een deel van de wijk.

De bewoners geven veel verbeterpunten aan en hebben nog veel vragen. Ook missen zij nog enkele documenten. De gemeente heeft nu snel gehandeld, men mist de visie erachter. Je had ook een permanent gebouw kunnen bouwen wat je tijdelijk verhuurt.

De grondeigenaar wilde de locatie zelf ontwikkelen, maar kreeg bij de gemeente nee te horen. Dit leidde tot onbegrip.

Een bewoner heeft aangegeven dat hij een bezwaarschrift indient (namens 60 mensen) als de omgevingsvergunning rond februari 2023 wordt aangevraagd. Liever kijkt hij echter in de aanloop daarnaartoe met de gemeente al naar de mogelijkheden om aanpassingen door te voeren. Het gelopen proces kunnen we niet terugdraaien. De signalen uit de wijk zijn belangrijk om intern te bespreken. Projectleider Peter Rabou kan risico’s inschatten, luisteren en kijken wat handig is. Afgesproken is dat Peter Rabou deze vragen en verbeterpunten intern bespreekt bij de gemeente en dat hier een vervolgsessie over komt.

Planning

Onderstaande planning is besproken:

  • November en december 2022
    Onderzoeken voor de vergunningaanvraag
  • Januari en februari 2023
    Voorbereiden van de vergunningaanvraag
  • Maart tot en met juli 2023
    Vergunning indienen in maart, daarna vergunningprocedure (bezwaar is mogelijk)
  • Augustus tot en met oktober 2023
    Bouwrijp maken van het terrein
  • November en december 2023 & januari 2024
    Bouwen en inrichten van het terrein

Woning Monnikendreef 4

Uit de woning wordt asbest verwijderd (1 kokertje en een bureau en in de kozijn zit kit met asbest). Eind december opleveren wordt niet gehaald, dit wordt maart 2023.

Er wordt gezorgd voor meubels. Er komt een groot gezin te wonen. Twee gemeentes uit onze regio hebben aangegeven dat ze geen plek hebben voor grote gezinnen en Vijfheerenlanden heeft 1 woning aangeboden, deze per 1 maart. In de werkgroep kan dit proces worden toegelicht. De gemeente krijgt 1,6 miljoen euro subsidie van het Rijk voor huisvesting. Dit is echter voor meerdere locaties in onze gemeente.

Flexwoningen

Voordat de omgevingsvergunning voor de flexwoningen kan worden aangevraagd, zijn onderzoeken nodig. Denk aan geluid, bodem en flora en fauna. Geluid is belangrijk, vanwege de ligging aan de Bentz-Berg hebben de bestaande woningen driedubbel glas. Voor geluid is het mogelijk voor 10 jaar een ontheffing te krijgen van de Wet geluidhinder. Uit de onderzoeken moet blijken of en hoe de manier van werken moet worden aangepast; er zitten naast geluid weinig NO GO’s in.

Ook is er gesproken over de bewoning van de flexwoningen. De samenstelling is in de zomer gewijzigd na reactie: er komen nu meer tweepersoonshuishoudens in plaats van eenpersoons. Het worden 24 appartementen, voor 19 starters en 19 statushouders.

Belangrijke onderwerpen

Het is jammer dat het gaat om een tijdelijke invulling, want dan mis je een structurele sociale samenhang. Statushouders komen en gaan en hebben dan weinig binding met de wijk. Als er huisvesting komt, moet het voor de buurt en de bewoners tot een prettige leefomgeving leiden. De bewoners gaan dan minder rondzwerven omdat ze een fijne plek hebben. Er komt een parkachtige inrichting waar je doorheen kunt lopen. Het sociale aspect is 1 van de grootste succesfactoren voor integratie.

Een deel van de aanwezigen vindt een gemeenschappelijke ruimte belangrijk: je wil de mensen laten integreren en dat de starters daar ook een bijdrage in leveren. Een gemeenschappelijke ruimte kan hierin helpen. De woning en de flexwoningen worden via LEKSTEDEwonen verhuurd. LEKSTEDE kan meedenken over deze onderwerpen.

Een deel van de aanwezigen wil graag meedenken over de ontsluiting van het perceel. Die is nu bedacht via de carpoolplaats. Er staan volgens de parkeernorm ook parkeerplaatsen ingetekend. De vraag is of die nodig zijn. Openbaar vervoer is dichtbij, hebben de starters en statushouders wel een auto? Bovendien is de parkeerplaats van Helsdingen Sport en Cultuur dichtbij. Advies: redeneer niet alleen vanuit normen, kijk naar het doel en het verwachte gebruik.

Ook zijn er zorgen over de veiligheid. De omgeving is druk met schoolgaande jongeren die naar het Oosterlicht College of naar het busstation fietsen. Daarnaast is criminaliteit een zorg: hoe voorkom je dit?

De werkgroep gaat twee sporen bewandelen:

  1. proces, bezwaar, stukken, intern kijken wat er leeft, evt in kleiner gezelschap op terug komen, uiteggen waarom keuzes worden gemaakt
  2. als de flexwoningen er komen, maken we er met elkaar het beste van. Op welke manier? Wat valt er nog te beslissen? Welke ruimte is er?
Actielijst werkgroep Monnikendreef
Datum gereed Actie Door wie
16-11-2022 Bewoners delen uitkomsten enquête met de gemeente Organisator enquête
14-12-2022 Zorgen voor de ontbrekende documenten en bespreken vragen en verbeterpunten over het proces tot nu toe. Peter Rabou
Voorjaar 2023 Volgende bijeenkomsten uit te nodigen:
  • sociaal domein over huisvestingsprocedure
  • LEKSTEDEwonen over de verhuur
  • Directeur gemeente over proces
Communicatieadviseur
23-11-2022 Notulen in abstracte via website gemeente delen met de wijk Communicatieadviseur
14-12-2022 Volgende bijeenkomst om 20.30uur in Helsdingen Sport en Cultuur met de duur van één uur.
Onderwerp: proces
Uitnodigen: directeur gemeente
Communicatieadviseur