Vijfheerenlanden Vijfje

De gemeente Vijfheerenlanden bestaat dit jaar vijf jaar. Een mooie eerste mijlpaal in onze korte geschiedenis als Vijfheerenlanden. En in dat kader organiseren wij een aantal leuke activiteiten.

Wedstrijd Vijfje

We willen het unieke Vijfheerenlanden Vijfje gaan ontwikkelen. We nodigen bakkers, cateraars, chocolatiers en overige ondernemers uit Vijfheerenlanden die professioneel met lekkernijen bezig zijn om mee te doen met de wedstrijd om de enige echte Vijfheerenlanden lekkernij te ontwikkelen: het Vijfje. Dit is een lekkernij die geserveerd kan worden bij de koffie of thee, en die de gemeente ook kan weggeven als relatiegeschenk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taart, een gebakje, een koek of iets van chocolade.

We mogen er meedoen?

U kunt meedoen als u zich professioneel bezighoudt met voedsel. Het Vijfje moet (ambachtelijk) in productie genomen kunnen worden en in grote aantallen geproduceerd. Denk hierbij aan bakkers, patisserieën, chocolatiers en cateraars.
Belangrijk is bovendien dat uw onderneming gevestigd is in Vijfheerenlanden. Landelijk opererende bedrijven met een vestiging buiten Vijfheerenlanden, die bijvoorbeeld in de gemeente Vijfheerenlanden op de markt staan, kunnen niet deelnemen.

Op welke criteria wordt het Vijfje beoordeeld?

De lekkernijen worden beoordeeld op een aantal criteria:

 1. Smaak: hoe lekker is het?
 2. Textuur: hoe voelt het in je mond als je het eet?
 3. Vorm: hoe aantrekkelijk ziet het eruit? En heeft de vorm een link met Vijfheerenlanden of Vijf? Heeft het een positieve associatie?
 4. Prijs: voor welke prijs kan het product verkocht worden? En is het dan een haalbaar concept?
 5. Gebruik van streekproducten: zijn de producten die in de lekkernij zijn verwerkt afkomstig uit de regio?
 6. Houdbaarheid: hoe lang is het product goed te houden? Dit is relevant als je het weg wilt geven, of als je het moet vervoeren.
 7. Gemak: is het direct op te dienen? Is het makkelijk te vervoeren? Gebruiksvriendelijk? Weet je direct hoe je het moet opeten? Is het makkelijk te verpakken?
 8. Innovatie/uniciteit: Onderscheidt de lekkernij zich qua smaak, uiterlijk en ingrediënten van andere lekkernijen?
 9. Inclusiviteit: Is de lekkernij geschikt specifieke doelgroepen? Of voor alle leeftijden en alle soorten mensen?
 10. Gezondheid: is de lekkernij in te passen in een gezond voedingspatroon?

Jury

De jury bestaat uit een raadslid van elke politieke partij in de gemeenteraad en enkele inwoners. Burgemeester Sjors Fröhlich is voorzitter van de jury. Tijdens het proeven van de lekkernij kunnen de deelnemers meer vertellen over de lekkernij.

Wat kunt u winnen?

De winnaar krijgt:

 • De eer om de lekkerste en mooiste lekkernij van Vijfheerenlanden te hebben ontwikkeld. Daarmee zoeken we natuurlijk de publiciteit!
 • De gemeente Vijfheerenlanden serveert de lekkernij bij officiële gelegenheden, zoals de lintjesregen, de Oranjereceptie, de Nieuwjaarsreceptie, etc
 • Opname in het cadeau-assortiment van de gemeente Vijfheerenlanden.
 • Publicatiemateriaal om in de winkel te laten zien dat hij of zij de winnaar is.
 • Indien mogelijk regelt de gemeente de registratie van de receptuur (auteursrecht) bij het e-depot voor de duur van vijf jaar en de merkregistratie voor tien jaar. Of dit kan, hangt af van het Vijfheerenlanden Vijfje zelf.

Wanneer vindt de wedstrijd plaats?

Halverwege juni 2024 vindt de jurybijeenkomst plaats, waar de deelnemers hun lekkernij mogen presenteren, waarbij ze de jury voldoende informatie geven om de lekkernij te kunnen behoordelen op de genoemde criteria. Na de presentatie gaat de jury de lekkernijen proeven en beoordelen op tien punten. Daarbij tellen de criteria smaak en textuur het zwaarst. Door het optellen van alle punten van de jury ontvouwt zich een top drie. De deelnemers uit de top drie worden uitgenodigd voor de gemeenteraad van 4 juli 2024, waar burgemeester Sjors Fröhlich de winnaar bekend zal maken.

Aanmelden

Aanmelden voor deze wedstrijd kan tot en met 30 april 2024. Na aanmelding ontvang u alle deelnemersinformatie. Aanmelden kan via ondernemen@vijfheerenlanden.nl. Hier kunt u ook uw vragen stellen.